Мариновић води репрезентацију БиХ у Америку?

Милан Зубовић
Мариновић води репрезентацију БиХ у Америку?

Бањалука - Фудбалска репрезентација БиХ највјероватније неће добити селектора на сутрашњој сједници Извршног одбора ФС БиХ, али ће путовати на двије пријатељске утакмице у САД крајем јануара идуће године.

С обзиром на то главно питање је ко ће водити селекцију на турнеји у Америци, а један од могућих кандидата је актуелни селектор младе репрезентације Винко Мариновић. Уколико не дође до договора чланова ИО о насљеднику Мехмеда Баждаревића по неком аутоматизму за вршиоца дужности биће именован селектор који води једну од млађих репрезентација, а то је обично кормилар У21 екипе па је лако могуће да Мариновићу буде повјерено вођење А тима, јер је касно да утакмице буду отказане, пошто би ФС БиХ у том случају платио казну. Ако се у обзир буду узимали и селектори осталих омладинских екипа, у избор ће ући Тони Карачић (У19), Сакиб Малкочевић (У17) и Зоран Ербез (У15). Некадашњи тренер Козаре, Борца, Зрињског на клупу младе екипе сјео је средином марта ове године и одлично гура у квалификацијама за Европско првенство те држи друго мјесто на табели групе осам са три побједе и два пораза. Славио је против Лихтенштајна (6:0), Португалије (3:1), Велса (4:0), а изгубио од Швајцарске (0:1) и Румуније (1:3). Протеклих дана његово име се нашло међу осам кандидата које је Фудбалски савез Републике Српске предложио за насљедника Баждаревића. Комисија за именовање селектора обавила је неколико разговора са потенцијалним кандидатима, али своје званично мишљење још није изнијела у јавност те ће приједлоге представити члановима ИО ФС БиХ на сутрашњој сједници, а као главни кандидати спомињу се Амар Осим, Драган Окука, Мариновић, док су Фатих Терим и Свен Горан Ериксон наводно отпали.

САД и Мексико

Планирано је да 28. јануара БиХ одмјери снаге са селекцијом САД у Лос Анђелесу, док ће се три дана касније у Сан Антонију састати са учесником предстојећег Свјетског првенства у Русији, Мексиком. Против САД, БиХ је играла 14. августа 2013. у Сарајеву и била поражена са 3:4, док се са Мексиканцима састала само једном и то у Чикагу током припрема за Мундијал 2014. те славила са 1:0. За БиХ ће углавном играти фудбалери који наступају у клубовима из Премијер лиге БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана