Majstori na dva točka garantuju spektakl

Dušan Repija
Majstori na dva točka garantuju spektakl

Banjaluka - Pripreme za 12. biciklističku trku "Beograd - Banjaluka" ušle su u sami finiš kako bi najveći srpski gradovi sa dvije strane Drine, ali i svi oni kroz koje će proći karavan, spremno dočekali 175 biciklista iz 32 zemlje svijeta.

Upravo toliko majstora na dva točka startovaće sa Trga Republike u Beogradu u subotu (11 časova) i proći kroz Obrenovac, Šabac i Bijeljinu prije nego što stignu u Brčko. Prva etapa je duga 176 kilometara, a da bi spektakl bio potpuniji, organizatori su odlučili da od ove godine uvedu žutu majicu, simbol u biciklizmu koji označava najboljeg vozača u generalnom plasmanu.

Idućeg dana, 29. aprila, start je u Tesliću, nulti kilometar u Tešnju, a karavan preko Dervente, Prnjavora i Laktaša dolazi u Banjaluku, gdje će, kao i u Brčkom, biti voženi krugovi po širem centru grada.

- Bez ikakve skromnosti možemo da kažemo da je ovo izdanje trke doseglo najviši nivo po kvalitetu i kvantitetu. Kako smo prije desetak mjeseci obaviješteni da smo postali članovi prve kategorije, počeli smo sa pripremama i sve je spremno za spektakl. Okupili smo vozače iz 32 zemlje svijeta, a sudija je zbog propozicija o broju učesnika morao sa startne liste da "skine" još četiri ekipe, tako da smo imali prijave 29 profesionalnih timova - rekao je direktor trke Vladimir Kuvalja.

Prvi put u istoriji trke u Brčkom će žutu majicu obući vozač koji pobijedi u prvoj etapi, a tu su i majice za najboljeg mladog vozača, najboljeg sprintera i brdskog vozača.

- Žuta majica je simbol pobjednika u biciklizmu, a budući da smo članovi elitne grupe, odlučili smo da ove godine trka bude etapna. Ukupan nagradni fond iznosi 20.000 evra, a ukupni pobjednik praktično će jednom nogom obezbijediti učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju - rekao je Kuvalja.

Kako biciklizam, osim sportskog značaja, ima i turistički, sve institucije, kao i gradovi domaćini i oni kroz koje prolazi karavan, prepoznali su značaj trke čija će polovina druge etape biti prenošena na RTRS-u, a drugi generalni medijski sponzor je "Glas Srpske". Pokrovitelj ovogodišnje trke je predsjednik RS Milorad Dodik, a organizaciju je pomoglo i Ministarstvo porodice, omladine i sporta u Vladi RS.

- Ponosni smo što smo dio jednog od najboljih sportskih događaja ove godine kod nas, a samim tim što je trka ušla u red najznačajnijih za naše ministarstvo govori koliko je značajna - rekao je pomoćnik ministra Dragan Jaćimović.

Riječi hvale za trku, kao i značaj za grad Banjaluka, uputio je i načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac, koji je pozvao Banjalučane da u nedjelju oko 15.30 časova izađu na Trg Krajine i podrže bicikliste.

Osim gradova i institucija, veliku podršku pružili su i sponzori od kojih su najveći "Banjalučka pivara" i "Triglav osiguranje".

Gasprom među favoritima

Ruska ekipa Gasprom jedan je od najvećih favorita za pobjedu u ukupnom plasmanu, a o kakvim se profesionalcima radi govori podatak da su još u ponedjeljak stigli u Banjaluku da bi osjetili bar dio druge rute i što bolje se pripremili za iskušenja. Član ove ekipe Artjom Nih prošle sedmice zauzeo je sedmo mjesto u trci oko Hrvatske, a prošle godine član Gasproma osvojio je jednu etapu na Điro d'Italija.

- Ne znamo šta da očekujemo jer do sada nismo učestvovali. Ipak, imamo odličnu ekipu i nadamo se najboljem - rekao je direktor ekipe Roberto Vinji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana