Мајстори на два точка гарантују спектакл

Душан Репија
Мајстори на два точка гарантују спектакл

Бањалука - Припреме за 12. бициклистичку трку "Београд - Бањалука" ушле су у сами финиш како би највећи српски градови са двије стране Дрине, али и сви они кроз које ће проћи караван, спремно дочекали 175 бициклиста из 32 земље свијета.

Управо толико мајстора на два точка стартоваће са Трга Републике у Београду у суботу (11 часова) и проћи кроз Обреновац, Шабац и Бијељину прије него што стигну у Брчко. Прва етапа је дуга 176 километара, а да би спектакл био потпунији, организатори су одлучили да од ове године уведу жуту мајицу, симбол у бициклизму који означава најбољег возача у генералном пласману.

Идућег дана, 29. априла, старт је у Теслићу, нулти километар у Тешњу, а караван преко Дервенте, Прњавора и Лакташа долази у Бањалуку, гдје ће, као и у Брчком, бити вожени кругови по ширем центру града.

- Без икакве скромности можемо да кажемо да је ово издање трке досегло највиши ниво по квалитету и квантитету. Како смо прије десетак мјесеци обавијештени да смо постали чланови прве категорије, почели смо са припремама и све је спремно за спектакл. Окупили смо возаче из 32 земље свијета, а судија је због пропозиција о броју учесника морао са стартне листе да "скине" још четири екипе, тако да смо имали пријаве 29 професионалних тимова - рекао је директор трке Владимир Куваља.

Први пут у историји трке у Брчком ће жуту мајицу обући возач који побиједи у првој етапи, а ту су и мајице за најбољег младог возача, најбољег спринтера и брдског возача.

- Жута мајица је симбол побједника у бициклизму, а будући да смо чланови елитне групе, одлучили смо да ове године трка буде етапна. Укупан наградни фонд износи 20.000 евра, а укупни побједник практично ће једном ногом обезбиједити учешће на Олимпијским играма у Токију - рекао је Куваља.

Како бициклизам, осим спортског значаја, има и туристички, све институције, као и градови домаћини и они кроз које пролази караван, препознали су значај трке чија ће половина друге етапе бити преношена на РТРС-у, а други генерални медијски спонзор је "Глас Српске". Покровитељ овогодишње трке је предсједник РС Милорад Додик, а организацију је помогло и Министарство породице, омладине и спорта у Влади РС.

- Поносни смо што смо дио једног од најбољих спортских догађаја ове године код нас, а самим тим што је трка ушла у ред најзначајнијих за наше министарство говори колико је значајна - рекао је помоћник министра Драган Јаћимовић.

Ријечи хвале за трку, као и значај за град Бањалука, упутио је и начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт Драган Бањац, који је позвао Бањалучане да у недјељу око 15.30 часова изађу на Трг Крајине и подрже бициклисте.

Осим градова и институција, велику подршку пружили су и спонзори од којих су највећи "Бањалучка пивара" и "Триглав осигурање".

Гаспром међу фаворитима

Руска екипа Гаспром један је од највећих фаворита за побједу у укупном пласману, а о каквим се професионалцима ради говори податак да су још у понедјељак стигли у Бањалуку да би осјетили бар дио друге руте и што боље се припремили за искушења. Члан ове екипе Артјом Них прошле седмице заузео је седмо мјесто у трци око Хрватске, а прошле године члан Гаспрома освојио је једну етапу на Ђиро д'Италија.

- Не знамо шта да очекујемо јер до сада нисмо учествовали. Ипак, имамо одличну екипу и надамо се најбољем - рекао је директор екипе Роберто Вињи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана