Majdov se igrao sa rivalima u Bakuu

Milan Zubović
Majdov se igrao sa rivalima u Bakuu

Baku - Srpski džudista Nemanja Majdov nastavio je da niže odlične rezultate ove godine i pobjednik je grend slema u Bakuu u kategoriji do 90 kilograma, što mu je prvi trijumf na turnirima ovog ranga.

U finalnoj borbi savladao je vazarijem domaćeg takmičara Mamadalija Mehdijeva koji je slavio na grend slemu u Diseldorfu februara ove godine, a drži peto mjesto na svjetskoj rang-listi, za razliku od Majdova koji je deveti. Momak iz Istočnog Sarajeva, koji nastupa za Srbiju, sa pet pobjeda i bez poraza završio je takmičenje u glavnom gradu Azerbejdžana, čime je nastavio da skuplja bodove za Olimpijske igre u Tokiju iduće godine.

Svjetski šampion iz 2017. godine sve protivnike do finala savladao je iponom. Bio je slobodan u prvom kolu da bi u šesnaestini finala pobijedio Bjelorusa Jahora Varapajeua četiri minuta prije kraja. U osmini finala odmjerio je snage sa Gruzijcem Lešom Bakaurijem i došao do trijumfa 2.03 minuta do kraja. Četvrtfinale mu je donijelo Rusa Husena Halmurzaeva protiv kojeg je slavio u posljednjoj sekundi. Polufinalni meč bio je i najteži jer je na drugoj strani stajao Gruzijac koji nastupa za Španiju Nikoloz Šerazadišvili. Protiv trenutno prvog džudiste svijeta i svjetskog šampiona iz prošle godine koji je do titule stigao upravo u Bakuu slavio je iponom 20 sekundi prije kraja.

Majdovu je ovo drugi veliki uspjeh ove godine, koju je obilježio povratak na tatami poslije višemjesečnog oporavka od povrede. Prije dva mjeseca slavio je na gran priju u marokanskom Marakešu, da bi krajem marta stigao do petog mjesta na takmičenju iz iste kategorije u glavnom gradu Gruzije Tbilisiju. Naredna iskušenja najbolji sportista Republike Srpske iz 2017. godine u izboru “Glasa Srpske” imaće za dvije sedmice na gran priju u kineskom Hohotu (Hušiju) dok bi 22. juna trebalo da nastupi na Evropskim igrama u Minsku. Anri Egutidze iz Portugalije diskvalifikovan je u svojoj prvoj borbi pošto mu je tokom meča ispao mobilni telefon na tatami.

Bronza Nikolićevoj

 

Džudistkinja iz Srbije Milica Nikolić osvojila je treće mjesto na istom grend slemu u kategoriji do 48 kilograma. U borbi za bronzanu medalju bila je bolja od Portugalke Marije Siderot iponom 3.55 minuta prije kraja. U repesažu je pobijedila Slovenku Marusu Stagnar, dok je u četvrtfinalu poražena vazarijem od Katarine Koste iz Portugalije. U drugom kolu bila je bolja od Ruskinje Sabine Galijazove, dok je u prvoj rundi bila slobodna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana