Мајдов се играо са ривалима у Бакуу

Милан Зубовић
Мајдов се играо са ривалима у Бакуу

Баку - Српски џудиста Немања Мајдов наставио је да ниже одличне резултате ове године и побједник је гренд слема у Бакуу у категорији до 90 килограма, што му је први тријумф на турнирима овог ранга.

У финалној борби савладао је вазаријем домаћег такмичара Мамадалија Мехдијева који је славио на гренд слему у Диселдорфу фебруара ове године, а држи пето мјесто на свјетској ранг-листи, за разлику од Мајдова који је девети. Момак из Источног Сарајева, који наступа за Србију, са пет побједа и без пораза завршио је такмичење у главном граду Азербејџана, чиме је наставио да скупља бодове за Олимпијске игре у Токију идуће године.

Свјетски шампион из 2017. године све противнике до финала савладао је ипоном. Био је слободан у првом колу да би у шеснаестини финала побиједио Бјелоруса Јахора Варапајеуа четири минута прије краја. У осмини финала одмјерио је снаге са Грузијцем Лешом Бакауријем и дошао до тријумфа 2.03 минута до краја. Четвртфинале му је донијело Руса Хусена Халмурзаева против којег је славио у посљедњој секунди. Полуфинални меч био је и најтежи јер је на другој страни стајао Грузијац који наступа за Шпанију Николоз Шеразадишвили. Против тренутно првог џудисте свијета и свјетског шампиона из прошле године који је до титуле стигао управо у Бакуу славио је ипоном 20 секунди прије краја.

Мајдову је ово други велики успјех ове године, коју је обиљежио повратак на татами послије вишемјесечног опоравка од повреде. Прије два мјесеца славио је на гран прију у мароканском Маракешу, да би крајем марта стигао до петог мјеста на такмичењу из исте категорије у главном граду Грузије Тбилисију. Наредна искушења најбољи спортиста Републике Српске из 2017. године у избору “Гласа Српске” имаће за двије седмице на гран прију у кинеском Хохоту (Хушију) док би 22. јуна требало да наступи на Европским играма у Минску. Анри Егутидзе из Португалије дисквалификован је у својој првој борби пошто му је током меча испао мобилни телефон на татами.

Бронза Николићевој

 

Џудисткиња из Србије Милица Николић освојила је треће мјесто на истом гренд слему у категорији до 48 килограма. У борби за бронзану медаљу била је боља од Португалке Марије Сидерот ипоном 3.55 минута прије краја. У репесажу је побиједила Словенку Марусу Стагнар, док је у четвртфиналу поражена вазаријем од Катарине Косте из Португалије. У другом колу била је боља од Рускиње Сабине Галијазове, док је у првој рунди била слободна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана