Ljubiša Ristić, trener odbojkaša Mladosti: Slabo prvenstvo koči nas u Evropi

Ivan Dragičević
Ljubiša Ristić, trener odbojkaša Mladosti: Slabo prvenstvo koči nas u Evropi

Banjaluka - Odbojkaši brčanske Mladosti nemaju konkurenciju u domaćim okvirima i godinama dominantno osvajaju sve trofeje. Pehar osvajača Kupa Republike Srpske odbranili su u Banjaluci, savladavši domaći Borac sa 3:0, po setovima 25:19, 25:21, 25:23.

Brčaci su neprikosnoveni vladari odbojke u BiH, prevazišli su ovdašnje rivale i potrebni su im jači izazovi kako bi napravili ozbiljniji iskorak u Evropi. Bivši jugoslovenski reprezentativac Ljubiša Ristić, koji je ljetos preuzeo trenersku palicu, govorio je o problemima sa kojima se susreće.

- Ne možemo dostići maksimum u našem prvenstvu, jer nije dovoljno kvalitetno. Moramo igrati prijateljske utakmice sa klubovima iz Srbije i Hrvatske, da bismo bili konkurentni u evropskim takmičenjima. Ove sedmice odigraćemo dvije utakmice protiv Radničkog iz Kragujevca kako bismo ušli u jači tonus pred dvomeč Kupa CEV-a protiv izraelskog Hapoela - rekao je Vasić.

Njegova ekipa evropsku odiseju započela je u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali je slovenački ACH Volej bio bolji. Potrebna su veća ulaganja i kvalitetniji rad da bi Mladost stala rame uz rame sa ozbiljnim ekipama sa Starog kontinenta.

- Odbojka je jeftin sport, mala sredstva dovoljna su za konkurentnu ekipu. Slovenci su dvije klase iznad nas, pokušavamo da budemo na istom nivou kao timovi iz Srbije i Hrvatske, ali oni imaju jača prvenstva. Problem je na višem nivou, potrebna su ulaganja, bojim se da ćemo u budućnosti imati problem, jer će se sve manji broj mladih baviti sportom, zato ih moramo animirati. Slovenci 20 godina ulažu u vrhunsku odbojku, bili su vicešampioni Evrope na pretprošlom prvenstvu. Pored novca, potrebna je strategija, rad sa mladim igračima, što mi nemamo - rekao je Ristić, koji je na klupi Mladosti od juna ove godine.

Optimizam je prisutan pred utakmice sa Hapoelom, jer je to ekipa po mjeri Brčaka.

- Izraelci su na našem nivou, s punim pravom idemo da prođemo u narednu fazu - zaključio je Ristić.

Borac potreban odbojci

Trener Mladosti pozdravio je prijatnu atmosferu u banjalučkom "Boriku", gdje se okupilo oko 500 gledalaca. Napravili su dobar ambijent, sportski bodrili svoje ljubimce, ali Borac nema kvalitet da ugrozi tim iz Brčkog.

- Bilo je uživanje igrati u ovakvoj atmosferi. Nismo bili u punoj brzini, možemo još bolje. Borcu želim da napreduje, jer je potreban odbojci u BiH - rekao je Ristić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana