Љубав према фудбалу Рада чува пиштаљком

Дејан Јовичић
Љубав према фудбалу Рада чува пиштаљком

Србац - Рада Пејић из Ситнеша код Српца има свега 19 година, а већ двије године дијели правду на фудбалским теренима у Републици Српској.

Она је још 2012. године положила за судију Подручног фудбалског савеза Градишка, а ускоро би могла добити републичку лиценцу, чиме би стекла право да суди и у женској Премијер лиги БиХ.

Да овај спорт није резервисан само за мушкарце, она је потврдила још као петнаестогодишњакиња када је први пут заиграла фудбал са другарима из комшилука. Прије тога је сате проводила пред малим екраном, дивећи се бравурама свјетских фудбалских звијезда, а онда и сама заиграла са мушкарцима на локалним фудбалским турнирима у Српцу и Ситнешима.

Одмах се показало да посједује несвакидашњи таленат, због чега је почела да тренира у Женском фудбалском клубу Борац, а затим и у ЖФК Бањалука. Са Бањалучанкама је освојила првенство и Куп Републике Српске прије двије године.

- Тада ми се пружила шанса да почнем да се бавим и суђењем утакмица нижег ранга, што сам одмах прихватила. По завршетку средње школе у потпуности сам престала да активно играм и опредијелила се за судијски дрес. Редовно сам дијелила правду као главни судија у омладинској лиги, а затим као помоћни судија у Подручној лиги. Убрзо је стигао и позив од Фудбалског савеза Републике Српске да учествујем на семинару судија Премијер женске лиге БиХ - рекла је Рада Пејић.

Тамо је одрадила припреме и кондиционе тестове које је положила, а затим је одлучила да прихвати позив за Б листу судија, јер је већ раније испунила квоту од 14 одсуђених утакмица као помоћни судија.

- До краја године требало би да доставим комплетну документацију у Фудбалски савез БиХ, а уколико положим тестове, онда ћу добити највишу лиценцу чиме бих се у потпуности афирмисала као судија и остварила свој сан - истакла је.

Иако је скинула играчки дрес, она ће повремено заиграти фудбал на ревијалним такмичењима, попут традиционалног турнира у родним Ситнешима, гдје највећу атракцију представља дуел женских фудбалских тимова.

- Тада се окупи неколико дјевојака из Ситнеша и околних мјеста и забављамо гледаоце фудбалским мајсторијама. Имам лијепе успомене са локалних турнира у малом фудбалу, на којима сам освајала друга и трећа мјеста играјући равноправно са дјечацима - додала је Рада.

Она је највише захвална свом брату који ју је увео у свијет фудбала и буквално натјерао да заволи овај спорт и посвети му свој живот.

Незапослена

Пејићева је тренутно ангажована само као фудбалски судија, али се и поред тога труди да пронађе редован посао.

- Завршила сам прошле године Пољопривредну школу у Бањалуци и била бих срећна када бих добила посао у струци или неки други радни ангажман, како бих обезбиједила сигурну егзистенцију - нагласила је Пејићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана