Лига са 13 клубова, Рађа пријети пријавама

Душан Репија
Лига са 13 клубова, Рађа пријети пријавама

Сарајево - Нова сезона Премијер лиге БиХ у рукомету почеће 16. септембра, а бројаће 13 клубова, потврђено је на сједници Управног одбора РС БиХ, а предсједник РК Слога Војислав Рађа одмах је медијима, али и РС РС и РС БиХ доставио саопштење у којем се наводи да је све урађено нелегално.

У односу на претходне сезоне, послије одиграних 26 кола неће бити играна Лига 4, а нови првак биће екипа која освоји највише бодова. У сваком колу биће слободна по једна екипа, а предсједник РС БиХ Амир Захировић не види у томе ништа спорно.

- Нема ничег спорног у томе. Мало нас је изненадила СЕХА лига која није уврстила Борац м:тел међу учеснике идуће сезоне, па нисмо имали много простора - рекао је Захировић.

Међутим, актуелни шампион БиХ учествовао би у првенству без обзира на одлуку СЕХА лиге, па је мало нејасно како је оваква одлука изненадила челнике РС БиХ. Нови премијерлигаши су Какањ и Босна из Високог из ФБиХ, односно Славија из Источног Сарајева, првак Прве лиге РС. На посљедњој сједници УО РС БиХ нису били делегати из РС РС Александар Миљуш и Драган Којић, а како сазнајемо, нису ни доставили пуномоћ да неко други доноси одлуке умјесто њих. Према Статуту РС БиХ, Управни одбор чини 12 чланова, по четири представника РС РС, РС ФБиХ и четири представника из Херцег-Босне. Може да доноси одлуке уколико присуствује десет делегата, а бар по тројица из свих савеза морају да дигну руке за приједлог.

- Нелегално изабрани УО РС БиХ већ је донио неколико одлука иако ниједна од њих није разматрана на УО РС РС, што је била обавеза. Тражимо од наведених савеза да предузму све потребне радње с циљем заштите интереса РС РС, да се хитно, у року од 48 часова, сазове сједница УО, да се на њој донесе одлука о непризнавању свих одлука које је донио РС БиХ. Уколико изостане било каква реакција, прије свега сазивање хитне сједнице УО РС РС, обавјештавамо вас да намјеравамо предузети све правне радње у заштити наших интереса, али и интереса других клубова из РС, укључујући подношење пријава против одговорних лица ЕХФ-у и ИХФ-у, као и одговарајућих пријава надлежним институцијама у РС и БиХ, због очигледног кршења закона и злоупотребе положаја или овлашћења - наводи се у саопштењу које је потписао Рађа.

Танчица генерални секретар

На сједници Управног одбора изабран је и вршилац дужности генералног секретара, а ту улогу у идућа три мјесеца обављаће Шејла Танчица. Идућа сједница требало би да буде одржана посљедњег дана ТВ турнира у Добоју, а тада ће бити одлучено ко ће бити селектор женске репрезентације, као и директор свих репрезентација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана