Legendarni Rumun Vasil Stinga za “Glas Srpske”: Rukomet bio umjetnost, a danas je samo snaga

Siniša Kotaraš
Legendarni Rumun Vasil Stinga za “Glas Srpske”: Rukomet bio umjetnost, a danas je samo snaga

Doboj - Jedan od najboljih svjetskih rukometaša osamdesetih godina prošlog vijeka, Vasile Stinga, već nekoliko godina nalazi se na funkciji sportskog direktora Steaue iz Bukurešta i rezultati njegovog rada polako ali sigurno daju početne rezultate.

Dvostruki prvak Evrope i nekada jedna od najboljih evropskih ekipa posljednjih desetak godina je tavorila, ali se sada polako vraća. Prošle sezone bili su drugi u prvenstvu Rumunije, ove žele da se napokon popnu na vrh, ali su u klubu svjesni da će im biti veoma teško da izbore plasman u Ligu šampiona. U razgovoru za “Glas Srpske” pomalo sa sjetom sjeća se nekih prošlih vremena.

- Bili smo nekada veoma dobar tim, ali to je bilo davno! Danas novac diktira sve, pa timovi sa velikim budžetima, poput onih u Njemačkoj i Francuskoj, mogu da dovedu najbolje svjetske igrače. Za nas je trenutno veoma teško da se kvalifikujemo u Ligu šampiona, ali se nadamo da bi u budućnosti mogli da dođemo do tog nivoa - kaže Stinga.

Posljednju titulu prvaka Rumunije Steaua je osvojila prije tačno deset godina, a onda je počeo pad u prosjek.

- Promijenili smo od tada mnogo igrača, imali smo veoma mlad i neiskusan tim, i bilo je teško za očekivati da osvajamo trofeje. Prije toga, 2006. godine, osvojili smo Čelendž kup, ja sam tada bio trener, a u finalu smo savladali Vardar. Pogledajte gdje su oni sada, prvaci Evrope, a gdje smo mi. Odgovor je jasan i veoma očigledan - novac! Oni su dobili odličnog sponzora, a onda i sjajne igrače. Mi nastojimo da uradimo nešto slično - otkrio je Stinga.

Steaua je ove godine dobila poziv da učestvuje u Regionalnoj SEHA ligi što je rumunski velikan sa oduševljenjem prihvatio.

- Pratili smo ovo takmičenje prethodnih godina i zavidjeli klubovima koji su imali privilegiju da u njemu učestvuju. Sada, kada smo dobili priliku da i sami budemo dio te priče, zaista smo presretni. Naši rukometaši nemaju puno prilika da igraju tako jake utakmice, pa će nam nastup u SEHA ligi pomoći da uigramo tim i za naše prvenstvo, ali i predstojeće evropske izazove - pojasnio je Vasile Stinga.

Nekada najbolji svjetski rukometaš pokušao je da povuče paralelu između rukometa osamdesetih godina, i ovoga koji se igra sada,

- U moje vrijeme se igrao drugačiji rukomet, nekada je to bio spektakl, prava umjetnost, dok se sada sve svodi samo na snagu! Igrači su sada mnogo jači i viši, nema ljepote i kreacije - poručio je Stinga.

Sam Stinga je insistirao na angažovanju novog reprezentativca Srbije Stefana Vujića, za kojeg ima samo riječi hvale.

  • Kada sam ga prvi put vidio, znao sam da je upravo on pravi igrač za nas. U pitanju je veoma dobar igrač, jak u svim segmentima igre, ima svoje ime i veoma smo zadovoljni što je pristao da dođe kod nas - pojasnio je Stinga.

Utisci iz Doboja

Nekadašnji dvostruki pobjednici Kupa evropskih šampiona su nakon 29 godina ponovo su nastupili na dobojskom TV turniru šampiona, a Stinga ističe kako im mnogo znači srdačan doček u gradu na Bosni.

- Bili smo nekada česti gosti Doboja, a 1980. i 1981. godine smo i osvajali ovaj turnir. Ovdje je naše ime poznato, ljudi nas znaju i pamte nas. Veoma smo sretni što smo ponovo ovdje i, vjerujte, dirnuti smo ovakvim dočekom. To nam mnogo znači - uvjerava je Stinga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana