Легендарни Румун Васил Стинга за “Глас Српске”: Рукомет био умјетност, а данас је само снага

Синиша Котараш
Легендарни Румун Васил Стинга за “Глас Српске”: Рукомет био умјетност, а данас је само снага

Добој - Један од најбољих свјетских рукометаша осамдесетих година прошлог вијека, Василе Стинга, већ неколико година налази се на функцији спортског директора Стеауе из Букурешта и резултати његовог рада полако али сигурно дају почетне резултате.

Двоструки првак Европе и некада једна од најбољих европских екипа посљедњих десетак година је таворила, али се сада полако враћа. Прошле сезоне били су други у првенству Румуније, ове желе да се напокон попну на врх, али су у клубу свјесни да ће им бити веома тешко да изборе пласман у Лигу шампиона. У разговору за “Глас Српске” помало са сјетом сјећа се неких прошлих времена.

- Били смо некада веома добар тим, али то је било давно! Данас новац диктира све, па тимови са великим буџетима, попут оних у Њемачкој и Француској, могу да доведу најбоље свјетске играче. За нас је тренутно веома тешко да се квалификујемо у Лигу шампиона, али се надамо да би у будућности могли да дођемо до тог нивоа - каже Стинга.

Посљедњу титулу првака Румуније Стеауа је освојила прије тачно десет година, а онда је почео пад у просјек.

- Промијенили смо од тада много играча, имали смо веома млад и неискусан тим, и било је тешко за очекивати да освајамо трофеје. Прије тога, 2006. године, освојили смо Челенџ куп, ја сам тада био тренер, а у финалу смо савладали Вардар. Погледајте гдје су они сада, прваци Европе, а гдје смо ми. Одговор је јасан и веома очигледан - новац! Они су добили одличног спонзора, а онда и сјајне играче. Ми настојимо да урадимо нешто слично - открио је Стинга.

Стеауа је ове године добила позив да учествује у Регионалној СЕХА лиги што је румунски великан са одушевљењем прихватио.

- Пратили смо ово такмичење претходних година и завидјели клубовима који су имали привилегију да у њему учествују. Сада, када смо добили прилику да и сами будемо дио те приче, заиста смо пресретни. Наши рукометаши немају пуно прилика да играју тако јаке утакмице, па ће нам наступ у СЕХА лиги помоћи да уиграмо тим и за наше првенство, али и предстојеће европске изазове - појаснио је Василе Стинга.

Некада најбољи свјетски рукометаш покушао је да повуче паралелу између рукомета осамдесетих година, и овога који се игра сада,

- У моје вријеме се играо другачији рукомет, некада је то био спектакл, права умјетност, док се сада све своди само на снагу! Играчи су сада много јачи и виши, нема љепоте и креације - поручио је Стинга.

Сам Стинга је инсистирао на ангажовању новог репрезентативца Србије Стефана Вујића, за којег има само ријечи хвале.

  • Када сам га први пут видио, знао сам да је управо он прави играч за нас. У питању је веома добар играч, јак у свим сегментима игре, има своје име и веома смо задовољни што је пристао да дође код нас - појаснио је Стинга.

Утисци из Добоја

Некадашњи двоструки побједници Купа европских шампиона су након 29 година поново су наступили на добојском ТВ турниру шампиона, а Стинга истиче како им много значи срдачан дочек у граду на Босни.

- Били смо некада чести гости Добоја, а 1980. и 1981. године смо и освајали овај турнир. Овдје је наше име познато, људи нас знају и памте нас. Веома смо сретни што смо поново овдје и, вјерујте, дирнути смо оваквим дочеком. То нам много значи - увјерава је Стинга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана