Lazo Džepina prigrlio titulu

Slavko Basara
Lazo Džepina prigrlio titulu

BRENTFORD - Bivši fudbaler banjalučkog Borca Lazo Džepina pokorio je Kanadu. Kao trener Brentford Galaksija osvojio je šampionsku titulu koja je prošle sezone krasila vitrine srpskih Belih orlova.

Rodom iz Knina, gdje je počeo karijeru u Dinari, Džepina je pod prisilom rata stigao u Banjaluku i sa Borcem osvojio Kup Republike Srpske 1996. godine protiv brčanskog Jedinstva. Sada se posvetio trenerskom poslu i odmah na startu došao do titule šampiona u zemlji u kojoj je fudbal u ekspanziji.

- Ove godine smo ušli u profesionalnu ligu Kanade CSL. I odmah u debitantskoj sezoni ostvarili smo vrhunski rezultat. Nije bilo lako stići do titule. Poznajem dobro stanje u kanadskom fudbalu. Prije pet godina sam ovdje bio kao igrač u Hamilton Tanderu - počeo je priču šampionski trener.

Zanimljivo je da je Brentford Galaksi poslije ligaškog dijela zauzeo osmu poziciju na tabeli i tako kupio posljednju kartu za plej-of. U četvrtfinalu je savladan aktuelni šampion Srpski beli orlovi sa 1:0. U polufinalu su izabranici Laze Džepine bili bolji od FK Portugala sa 5:3, a u velikom finalu savladana je Kroacija Hamilton glatko sa 3:0. Finale je prenosila nacionala televizija.

- Kroacija Hamilton je stvarno imala male šanse protiv nas, s obzirom na to da smo bili kompletni u finalu i da smo mnogo učinili na dovođenju kvalitetnih igrača. To je na kraju pokazao i rezultat. Opravdali smo kvalitet i zasluženo stigli do titule. Slavlje je bilo neopisivo. Galaksi je zaista kvalitetna ekipa, sigurno bi se u BiH borila za prvo mjesto. Ali ove godine ne bih htio da mom Borcu pravim konkurenciju - priča Džepina.

Džepina se izuzetno dobro poznaje sa strategom Banjalučana Vladom Jagodićem, sa kojim je bio saigrač u Borcu.

- Osvojili smo zajedno Kup Republike Srpske kao igrači, pa se nadam da ćemo i ove godine imati istu sudbinu. Volio bih i zbog njega, ali i Borca, odnosno Banjaluke, Republike Srpske, da Borac bude šampion. Bila bi to velika stvar. Vjerujem da će moj prijatelj i kolega zadržati prvo mjesto i na proljeće. Radi se o kvalitetnom stručnjaku i rezultati Borca nisu slučajnost - rekao je Džepina.

On je najavio dolazak u Banjaluku poslije novogodišnjih praznika. Na pitanje da li u Borcu ima igrača za njegov tim, Džepina je rekao:

- Sigurno ću krajem januara i početkom februara doći u Republiku Srpsku, sestra Milica mi je u Banjaluci. Ne poznajem dobro ekipu Borca. Znam neke igrače, ali je sigurno da ću neke od njih povesti sa sobom u Kanadu. Borac ima kvalitet. Prvi je na tabeli. Drago mi je da je na mjestu koje mu po svemu i pripada.

Fudbal u Kanadi nije najpopularniji sport, ali je najmasovniji.

- Mnogo se ulaže u infrastrukturu. Kanađani su dobili organizaciju Panameričkih igara 2014. godine i biće napravljeno nekoliko novih stadiona. Mladi obožavaju fudbal, masovno dolaze u klubove. Liga je iz godine u godinu sve jača i kvalitetnija. Mnogo je stranaca - objašnjava trener Brentford Galaksija.

Nikome nije lako kada je daleko od rodnog kraja, sunarodnika, prijatelja i rodbine.

- Porodica mi je sve. Imam veliku podršku supruge Milene i četvoro djece. Uvijek su uz mene, daju mi podršku... Malo nas sve zajedno muči nostalgija, ali izdržaćemo. Kanada je predivna zemlja, ima mnogo Srba u njoj, tako da nam nikada nije dosadno. Ipak, poželimo se nekad i rodnog kraja, Knina, roditelja... - rekao je na kraju Džepina, koji je dodao da će poslije svega dobro da se odmori i uživa u šampionskoj tituli sa Brentford Galaksijem.

YU kolonija

U Brentford Galaksiju je mnogo igrača sa ovih prostora. Ranko Golijanin je stigao iz španskog Herkulesa, a rodom je iz Pala. Dragan Olujić je igrao u Slaviji i Laktašima, Zvonko Bakula za Posušje, Haris Fazlagić za sarajevski Željezničar. Tu su i Nenad Begović (Luč Energi), Dražen Gović i Zoran Roglić (Šibenik).

Lična karta

Ime i prezime: Lazo Džepina

Datum i mjesto rođenja: 27. oktobar 1966. godine u Kninu

Karijera: Dinara, Rad Beograd, Borac Banjaluka, Hamilton Tander (Kanada)

Trofeji: Kup Republike Srpske (igrač), šampion Kanade (trener)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana