Лазо Џепина пригрлио титулу

Славко Басара
Лазо Џепина пригрлио титулу

БРЕНТФОРД - Бивши фудбалер бањалучког Борца Лазо Џепина покорио је Канаду. Као тренер Брентфорд Галаксија освојио је шампионску титулу која је прошле сезоне красила витрине српских Белих орлова.

Родом из Книна, гдје је почео каријеру у Динари, Џепина је под присилом рата стигао у Бањалуку и са Борцем освојио Куп Републике Српске 1996. године против брчанског Јединства. Сада се посветио тренерском послу и одмах на старту дошао до титуле шампиона у земљи у којој је фудбал у експанзији.

- Ове године смо ушли у професионалну лигу Канаде CSL. И одмах у дебитантској сезони остварили смо врхунски резултат. Није било лако стићи до титуле. Познајем добро стање у канадском фудбалу. Прије пет година сам овдје био као играч у Хамилтон Тандеру - почео је причу шампионски тренер.

Занимљиво је да је Брентфорд Галакси послије лигашког дијела заузео осму позицију на табели и тако купио посљедњу карту за плеј-оф. У четвртфиналу је савладан актуелни шампион Српски бели орлови са 1:0. У полуфиналу су изабраници Лазе Џепине били бољи од ФК Португала са 5:3, а у великом финалу савладана је Кроација Хамилтон глатко са 3:0. Финале је преносила национала телевизија.

- Кроација Хамилтон је стварно имала мале шансе против нас, с обзиром на то да смо били комплетни у финалу и да смо много учинили на довођењу квалитетних играча. То је на крају показао и резултат. Оправдали смо квалитет и заслужено стигли до титуле. Славље је било неописиво. Галакси је заиста квалитетна екипа, сигурно би се у БиХ борила за прво мјесто. Aли ове године не бих хтио да мом Борцу правим конкуренцију - прича Џепина.

Џепина се изузетно добро познаје са стратегом Бањалучана Владом Јагодићем, са којим је био саиграч у Борцу.

- Освојили смо заједно Куп Републике Српске као играчи, па се надам да ћемо и ове године имати исту судбину. Волио бих и због њега, али и Борца, односно Бањалуке, Републике Српске, да Борац буде шампион. Била би то велика ствар. Вјерујем да ће мој пријатељ и колега задржати прво мјесто и на прољеће. Ради се о квалитетном стручњаку и резултати Борца нису случајност - рекао је Џепина.

Он је најавио долазак у Бањалуку послије новогодишњих празника. На питање да ли у Борцу има играча за његов тим, Џепина је рекао:

- Сигурно ћу крајем јануара и почетком фебруара доћи у Републику Српску, сестра Милица ми је у Бањалуци. Не познајем добро екипу Борца. Знам неке играче, али је сигурно да ћу неке од њих повести са собом у Канаду. Борац има квалитет. Први је на табели. Драго ми је да је на мјесту које му по свему и припада.

Фудбал у Канади није најпопуларнији спорт, али је најмасовнији.

- Много се улаже у инфраструктуру. Канађани су добили организацију Панамеричких игара 2014. године и биће направљено неколико нових стадиона. Млади обожавају фудбал, масовно долазе у клубове. Лига је из године у годину све јача и квалитетнија. Много је странаца - објашњава тренер Брентфорд Галаксија.

Никоме није лако када је далеко од родног краја, сународника, пријатеља и родбине.

- Породица ми је све. Имам велику подршку супруге Милене и четворо дјеце. Увијек су уз мене, дају ми подршку... Мало нас све заједно мучи носталгија, али издржаћемо. Канада је предивна земља, има много Срба у њој, тако да нам никада није досадно. Ипак, пожелимо се некад и родног краја, Книна, родитеља... - рекао је на крају Џепина, који је додао да ће послије свега добро да се одмори и ужива у шампионској титули са Брентфорд Галаксијем.

YU колонија

У Брентфорд Галаксију је много играча са ових простора. Ранко Голијанин је стигао из шпанског Херкулеса, а родом је из Пала. Драган Олујић је играо у Славији и Лакташима, Звонко Бакула за Посушје, Харис Фазлагић за сарајевски Жељезничар. Ту су и Ненад Беговић (Луч Енерги), Дражен Говић и Зоран Роглић (Шибеник).

Лична карта

Име и презиме: Лазо Џепина

Датум и мјесто рођења: 27. октобар 1966. године у Книну

Каријера: Динара, Рад Београд, Борац Бањалука, Хамилтон Тандер (Канада)

Трофеји: Куп Републике Српске (играч), шампион Канаде (тренер)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана