Крупа, Борац и Радник на различите начине ће потрошити новац од трансфера

Дарко Пашагић
Крупа, Борац и Радник на различите начине ће потрошити новац од трансфера

Бањалука - Зимски прелазни рок, који је у већини земаља као и у БиХ завршен, остаће уписан златним словима у историји клубова из Српске, који се такмиче у Премијер лиги, јер су од продаје четири играча инкасирали чак 975.000 евра.

Најмлађи од три тима, који наступа у елитном рангу такмичења Крупа, инкасирао је највише, јер је продајом Елвира Кољића у пољски Лех и Ирфана Јашаревића у шведски Далкурд зарадио 500.000 евра. Уз то, најпријатније изненађење Премијер лиге ће од сљедеће продаје поменутог двојца инкасирати још по 15 одсто. Право на продају фудбалера Борца Владана Даниловића откупила је агенција за 250.000 евра плус 10 одсто од његове идуће продаје, док је Радник за Бесима Шербечића добио 225.000 евра, а из клуба нису хтјели да саопште колики ће проценат Бијељинци инкасирати од његове сљедеће продаје.

У тешким временима у којима данас егзистира спорт у Српској и БиХ занимљиво је видјети у што ће се утрошити новац, који се слио у клупске касе.

- И до сада смо пословали без финансијских проблема, а овај новац ће нам донијети додатну стабилност. Времена су тешка и свјесни смо да нам локалне заједнице све теже и теже могу помоћи зато морамо паметно распоредити сваки евро. Зарадили смо га од фудбала и фудбалу га требамо вратити. Најмањи дио ће ићи на куповину страних играча, а највећи на развој омладинске школе, јер се показује да се само улагањем у младе и каснијом продајом играча може живјети нормално. Наравно, дио новца утрошићемо на побољшање инфраструктуре, набавку додатне опреме... Углавном, свим клубовима треба да буде јасно да фудбал на овим просторима има будућност само улагањем у младе, који ће касније отићи у иностранство и напунити клупске касе - нагласио је предсједник Крупе Драшко Илић.

Борац је већ годинама у тешкој финансијској ситуацији, која је доласком нове управе колико толико стабилизована, али су дугови и даље велики.

- Приоритет ће нам бити исплата три до четири плате радној заједници и омладинској школи. Наслиједили смо велике дугове и од уласка у клуб трудимо се да их елиминишемо. Ускоро нам се приближава и лиценцирање за наредну сезону и за то ће нам требати отприлике 150.000 марака. Углавном овај новац ће нам добро доћи да лакше ријешимо текућу проблематику - истакао је потпредсједник Борца Вицо Зељковић.

Стабилност у функционисању има и Радник, али по ријечима директора Небојше Томића сваки евро добро дође.

- Град Бијељина се труди да нам помогне колико год може, али то је недовољно, тако да смо принуђени на продају играча, која нам доноси још већу стабилност. Таква оријентација биће и у будућности, а добијени новац искористићемо за рјешавање текуће проблематике, улагање у инфраструктуру и омладинску школу - рекао је Томић.

Мемишевић

У љето 2016. године Радник је направио за сада највећи трансфер једног клуба из Српске, који се такмичи у Премијер лиги БиХ. Тада су Бијељинци холандском Гронингену продали Самира Мемишевића за 400.000 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана