Kreće borba za glavni turnir na prvom Srpska openu

Milan Zubović
Kreće borba za glavni turnir na prvom Srpska openu

Banjaluka - Mečevima kvalifikacija, koji su na rasporedu u subotu i nedjelju, počeće takmičenje na prvom Srpska openu odnosno 17. izdanju banjalučkog čelendžera.

Zbog obaveza u Dejvis kup reprezentaciji Srbije učešće je otkazao prvi nosilac Laslo Đere baš kao i njegov zemljak Peđa Krstin, potvrdila je direktorica turnira Lana Popović.

- Žao nam je što ove godine neće doći u Banjaluku i želimo ima da naprave dobar rezultat u Dejvis kupu - kazala je Popovićeva.

Prije njih nastup je otkazala velika nada britanskog tenisa Džej Klark koji će takođe igrati u Dejvis kupu dok u Banjaluku neće doći prošlogodišnji finalista Španac Karlos Taberner koji je povrijeđen. Ko će ih zamijeniti biće poznato u subotu kada ATP pošalje dopis organizatorima čelendžera dok je žrijeb glavnog turnira planiran za nedjelju kada budu završeni kvalifikacioni mečevi. Prošlogodišnji pobjednik Maksimilijan Marterer neće braniti titulu jer se nije ni prijavio za ovogodišnji turnir tako da će tradicija biti nastavljena jer do sada niko nije uspio da odbrani titulu. Ipak, Danijel Himeno-Traver imaće priliku da stigne do druge titule u gradu na Vrbasu. Španac je bio najbolji 2009. dok je godinu ranije igrao finale. Ipak, prvo ime prvog Srpska opena biće Janko Tipsarević koji je dobio vajld kard baš kao i Tomas Beluči. Zbog velikih problema sa povredom pete Tipsarević nije igrao turnire pa je dosta nazadovao na ATP listi slično kao i Brazilac koji je svojevremeno bio 21. igrač svijeta, a Srbin je držao osmo mjesto na listi. Nagradni fond turnira ove godine je povećan na 85.000 evra plus hospitaliti, a pobjedniku će pripasti 100 bodova za ATP listi kao i 12.250 evra. Ulaz na sve mečeve koji će biti igrani na terenima Teniskog kluba Mladost u Parku Mladen Stojanović biće besplatni kao i ranijih godina.

Učesnici

Pored Tipsarevića i Belučija vajld karte su dobili Marko Miladinović iz Srbije i Japanac Kento Tagaširo. Direktan nastup na osnovu plasmana imaće 22 tenisera dok su četvorica dobila vajld karte, za dvojicu su predviđene specijalne pozivnice, a četiri tenisera će kroz kvalifikacije izboriti nastup u glavnom dijelu takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana