Košarkaški Savez od FIBA traži pare za čarter

Milan Zubović
Košarkaški Savez od FIBA traži pare za čarter

Banjaluka - Svako gostovanje košarkaške reprezentacije BiH ne može da prođe bez problema. Nakon što su prošlog jula na turnir u Makedoniji otišli autobusom sada su se pojavili problemi u vezi sa putem za Rusiju.

Tamo ipak neće autobusom već avionom, ali je pod znakom pitanja da li redovnom linijom ili čarter letom. Ekipa BiH 23. februara igra protiv Belgije u Sarajevu (20 časova), a samo dva dana kasnije u Permu trebalo bi da odmjeri snage sa "zbornajom" i to od 15 časova. S obzirom na to da ne postoji redovna linija za Perm, košarkaši bi morali da presjedaju u Moskvi pa bi na meč stigli direktno iz aviona. S obzirom na to Košarkaški savez BiH uputio je zahtjev Evropskoj košarkaškoj federaciji da im izađe u susret, pošto nisu u stanju da sami plate čarter let. KS BiH tražio je od FIBA da im nadoplati razliku u novcu između karata redovne linije i čarter leta ili da im pomjeri utakmicu za ponedjeljak ili da meč bude odigran u Moskvi. Odgovor čelnika evropske kuće košarke još nije stigao, mada po riječima tehničkog sekretara KS BiH Nataše Bašović mogao bi da bude vrlo brzo, čak i danas.

- Utakmica će biti igrana u nedjelju i nema pomjeranja termina. Takođe, odbačena je mogućnost da utakmice bude igrana u Moskvi, što bi nama najviše odgovaralo, pa sada čekamo da vidimo šta će FIBA odlučiti. Veliki su nam problemi u vezi sa organizovanjem čarter leta, jer cijena može ide do 100.000 evra, što zavisi od kompanije, pređenih kilometara, vremena čekanja i još mnogo toga - izjavila je Bašovićeva.

Direktor reprezentacije BiH Siniša Kovačević vjeruje da će im FIBA izaći susret.

- Poslije utakmice u petak uveče prvi let za Moskvu imamo u subotu ujutro dok istog dana poslijepodne nema komercijalnog leta za Perm već u nedjelju ujutro, pa bismo morali noćiti u glavnom gradu Rusije, a onda na daleki put, što bi praktično značilo da bismo iz aviona otišli direktno u dvoranu na meč. To nije ozbiljno ni u nižim ligama, a kamoli u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Problem su dodatni troškovi za čarter let, koji su sigurno tri puta veći nego što bismo platili karte za redovnu liniju i nadamo se da će nam izaći u susret. Međutim, FIBA je ažurna kada se nešto direktno tiče nje same, a kada su u pitanju tuđi problemi dugo se čeka odgovor kao što je sada slučaj - izjavio je Kovačević.

Udaljenost

Glavni grad BiH od Perma je udaljen 3.031 kilometar vazdušne linije dok od Moskve do Perma ima 1.158, a Sarajeva do Moskve 1.901 kilometar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana