Корак напријед за рукомет, али још има много посла

Синиша Котараш
Корак напријед за рукомет, али још има много посла

Добој - Ванредна скупштина Рукометног савеза БиХ биће одржана 26. августа у Сарајеву и тада би требало да буде разријешено старо и изабрано ново руководство које ће покушати да ријеши нагомилане проблеме у овом спорту.

Закључак је то другог састанка рукометних радника из Републике Српске и ФБиХ који је одржан у Добоју. Предсједничке и директорске функције углавном су примамљиве, међутим, тако није случај овог пута па и даље, бар према тврдњама учесника састанка, нема ни назнаке ко би могао да буде први међу једнаким. Ипак, сложили су се у оцјени да је направљен велики корак напријед, јер је практично договорено да се оснују два удружења, једно које ће водити Премијер лигу и Куп БиХ, док ће друго имати задатак да организује наступе свих репрезентација. Оба удружења радиће под окриљем РС БиХ и биће привремени органи док се не стекну услови да савез настави са радом.

- Оно што је најбитније јесте да смо имали помоћ правне службе коју смо ангажовали за регулисање и стварање правних оквира који би омогућили несметана такмичења  у оквиру РС БиХ. Желимо да створимо услове за такмичење репрезентације у предстојећим квалификационим циклусима и, наравно, остваримо потпуну деблокаду рада РС БиХ, односно, улазак у процес за добијање новог пореског броја - појаснио је Рађа.

Европска рукометна федерација (ЕХФ) је запријетила суспензијом клубова и репрезентације уколико нагомилани проблеми не буду ријешени до 20. августа. Како је скупштина заказана шест дана касније, јасно је да до тог датума, бар на папиру неће бити испуњени њихови захтјеви.

- Послаћемо два иста писма у ЕХФ, једно испред РС РС, а друго испред РС ФБиХ, у којем ћемо их до детаља упознати са ситуацијом, односно са оним шта смо предузели. Писмо не можемо да пошаљемо испред РС БиХ, јер су досадашњи челници приватизовали савез, кршећи низ прописа, радећи из станова и слично. Вјерујем да ћемо у ЕХФ-у наћи партнера са којим ћемо превазићи хаотичну ситуацију. Надам се да ћемо добити подршку Министарства цивилних послова и Олимпијског комитета - рекао је предсједник РС РС Маринко Умичевић.

У Добоју је, уједно, договорен и почетак такмичења у оквиру Премијер лиге БиХ, који је у односу на првобитно планирани помјерен за седам дана.

- Немамо времена па ћемо упоредо са свим овим састанцима направити пропозиције и календар такмичења те измјене регистрационог правилника и све ћемо то припремити до 26. августа.  Почетак лиге заказан је за 22. септембар - каже Рађа.

Јаћимовић разријешен

Прије састанка са колегама из ФБиХ, одржана је сједница Управног одбора РС РС на којој је Елвис Јаћимовић разријешен дужности генералног секретара, док ће у наредних 60 дана ову функцију обављати Дана Вучковић. Одлучено је и да такмичење у Првој лиги РС стартује 22. септембра. За комесара такмичења мушке лиге изабран је Зоран Анушић, а женску лигу водиће Бојан Ковачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана