Kitanović na pragu prvog tima Sparte

Dušan Repija
Kitanović na pragu prvog tima Sparte

Teslić - Otići iz Prve lige Republike Srpske u najveći češki klub Spartu iz Praga želja je vjerovatno svakog mladog igrača sa ovih prostora. Nažalost, na kraju su rijetki fudbaleri kojima tako nešto uspije, a jedan od srećnika je bivši fudbaler Proletera Aleksandar Kitanović (20).

Odlične igre u teslićkom prvoligašu nisu prošle nezapaženo skautima ovog kluba, koji su ga prije dvije godine primijetili na meču polufinala Kupa Srpske protiv Radnika i odmah pozvali da dođe na probu.

- Bez razmišljanja sam prihvatio poziv i za 20 dana u Pragu zadovoljio njihove ukuse. Na početku mi je bilo teško, drugačiji način života, nisam znao jezik, ali sam se vremenom uklopio i iako sam jedini stranac u ekipi sada se osjećam odlično - počeo je priču Kitanović.

Ovaj fudbaler sredine terena standardni je član mlade ekipe, a sve češće dobija poziv da trenira sa prvim timom.

- Do ove sezone u Češkoj je postojala liga za igrače do 21 godine, za koje povremeno nastupaju i igrači koji nisu dobijali šansu u prvom timu. Utakmice su stvarno kvalitetne, igra je brza, dinamična, sa mnogo kontakta i trčanja. Za ove dvije godine mnogo sam napredovao pogotovo  fizički i taktički, a tehnika mi je uvijek bila jača strana - rekao je Kitanović.

On očekuje da od iduće sezone bude priključen prvom timu. Dosadašnji trener Vitježlav Lavička ozbiljno je računao na njega i u finišu sezone često je trenirao sa prvim timom. Međutim, na kraju sezone Lavička je otišao, a naslijedio ga je Zdenjek Ščesni.

- Upoznao sam se sa novim šefom i rekao mi je da ozbiljno računa na mene. I sa Lavičkom sam imao odličan odnos,  a  nadam se da će takva situacija biti i sa Ščesnim. U klubu su najavili čistku iz drugog tima, a sportski direktor mi je na kraju sezone rekao da ću sigurno ostati i da ću biti priključen prvom timu. Sada je na meni da se radom izborim za mjesto u prvoj ekipi  - rekao je Kitanović.

Odlični vezista nadomak je i mlade reprezentacije BiH.

- Bilo je nekih nagovještaja da ću biti pozvan, ali iako poziv još nije došao vjerujem da će ubrzo doći ako ovako nastavim. Ukoliko dobijem priliku uvjeren sam da ću je iskoristiti - zaključio je Kitanović.

 

O Sparti

Najveći češki klub u vitrinama ima 33 trofeja prvaka Čehoslovačke i Češke.

- Sparta je ubjedljivo najbolji klub u Češkoj, za koji navija gotovo 50 odsto stanovništva. Iako je Viktorija Plzenj ove sezone osvojila titulu, Sparta je najveći klub i ljudi u Upravi čine sve da već u idućoj vratimo pehar u naše vitrine. Iako većina reprezentativaca Češke igra u inostranstvu, Sparta daje nekoliko veoma važnih članova, poput Lukaša Vahe, Davida Lafate, Ladislava Krejčija i drugih - rekao je Kitanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana