Китановић на прагу првог тима Спарте

Душан Репија
Китановић на прагу првог тима Спарте

Теслић - Отићи из Прве лиге Републике Српске у највећи чешки клуб Спарту из Прага жеља је вјероватно сваког младог играча са ових простора. Нажалост, на крају су ријетки фудбалери којима тако нешто успије, а један од срећника је бивши фудбалер Пролетера Александар Китановић (20).

Одличне игре у теслићком прволигашу нису прошле незапажено скаутима овог клуба, који су га прије двије године примијетили на мечу полуфинала Купа Српске против Радника и одмах позвали да дође на пробу.

- Без размишљања сам прихватио позив и за 20 дана у Прагу задовољио њихове укусе. На почетку ми је било тешко, другачији начин живота, нисам знао језик, али сам се временом уклопио и иако сам једини странац у екипи сада се осјећам одлично - почео је причу Китановић.

Овај фудбалер средине терена стандардни је члан младе екипе, а све чешће добија позив да тренира са првим тимом.

- До ове сезоне у Чешкој је постојала лига за играче до 21 године, за које повремено наступају и играчи који нису добијали шансу у првом тиму. Утакмице су стварно квалитетне, игра је брза, динамична, са много контакта и трчања. За ове двије године много сам напредовао поготово  физички и тактички, а техника ми је увијек била јача страна - рекао је Китановић.

Он очекује да од идуће сезоне буде прикључен првом тиму. Досадашњи тренер Витјежлав Лавичка озбиљно је рачунао на њега и у финишу сезоне често је тренирао са првим тимом. Међутим, на крају сезоне Лавичка је отишао, а наслиједио га је Здењек Шчесни.

- Упознао сам се са новим шефом и рекао ми је да озбиљно рачуна на мене. И са Лавичком сам имао одличан однос,  а  надам се да ће таква ситуација бити и са Шчесним. У клубу су најавили чистку из другог тима, а спортски директор ми је на крају сезоне рекао да ћу сигурно остати и да ћу бити прикључен првом тиму. Сада је на мени да се радом изборим за мјесто у првој екипи  - рекао је Китановић.

Одлични везиста надомак је и младе репрезентације БиХ.

- Било је неких наговјештаја да ћу бити позван, али иако позив још није дошао вјерујем да ће убрзо доћи ако овако наставим. Уколико добијем прилику увјерен сам да ћу је искористити - закључио је Китановић.

 

О Спарти

Највећи чешки клуб у витринама има 33 трофеја првака Чехословачке и Чешке.

- Спарта је убједљиво најбољи клуб у Чешкој, за који навија готово 50 одсто становништва. Иако је Викторија Плзењ ове сезоне освојила титулу, Спарта је највећи клуб и људи у Управи чине све да већ у идућој вратимо пехар у наше витрине. Иако већина репрезентативаца Чешке игра у иностранству, Спарта даје неколико веома важних чланова, попут Лукаша Вахе, Давида Лафате, Ладислава Крејчија и других - рекао је Китановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана