Katarina Jokić: Prva profesionalna titula kruna karijere

Milan Zubović
Katarina Jokić: Prva profesionalna titula kruna karijere

Banjaluka - Osvajanjem turnira u Šibeniku teniska nada Republike Srpske i Srbije Katarina Jokić najavila je veliku karijeru.

To tvrde teniski stručnjaci koji prate igru mlade Novograđanke. Trijumf na Jadranu dobio je na značaju jer Jokićeva ima samo 15 godina, a na takmičenju su nastupale djevojke uzrasta do 18 godina.

- Trofej u Šibeniku moja je prva profesionalna titula u karijeri i ona će se vječno pamtiti. Nisam imala mnogo vremena za radovanje jer su došle nove obaveze. Ipak, nije bilo nimalo lako stići do samog kraja, a najteže je bilo u četvrtfinalu protiv Viktorije Tomove, koja je među 300 najboljih igračica svijeta. Uspjela sam da preskočim sve prepreke i pobijedim - izjavila je Jokićeva.

Prvi put teniski reket uzela je sa šest godina i već tada pokazala šta će joj biti glavna preokupacija u daljem životu.

- Nikada do tada nisam ni gledala tenis, a kamoli igrala. Jednostavno sam došla na teren, uzela reket i počela da prebacujem lopticu preko mreže. Tada sam počela da gledam mečeve na televiziji, a u sjećanju mi je ostala Žastin Enen Arden, a poslije Rodžer Federer i na kraju Novak Đoković. Trenutno, kad stignem najviše gledam mečeve Serene Vilijams i Marije Šarapove. Međutim, ne želim da kopiram njihov stil igre, već da izgradim nešto svoje - rekla je Jokićeva.

Prema sopstvenom priznanju, ima još elemenata koje mora da popravi u igri. O tome kojim plasmanom na WTA listi bi bila zadovoljna u budućnosti nije htjela mnogo da govori. Želja joj je da jednog dana bude među deset najboljih na svijetu.

Rođena je u Zrenjaninu 19. aprila 1998. godine, ali je odrasla u Novom Gradu, dok odnedavno nastupa pod zastavom Srbije.

- Oduvijek sam htjela da igram za Srbiju i pošto sam rođena u Zrenjaninu, dobila sam državljanstvo tako da mi je drago što sam zaigrala za njih. Nadam se da ću jednog dana zaigrati za FED kup reprezentaciju te dostojno predstavljati svoju državu i narod - izjavila je Jokićeva.

Tokom avgusta ove godine očekuje je nastup na Olimpijskim igrama mladih u Kini.

- Mislim da je to velika šansa za mene i voljela bih da nastupim na tom takmičenju, gdje će se okupiti najbolji mladi teniseri svijeta. Nadam se da ću imati vremena da igram u Kini - kazala je Jokićeva.

Beton joj je omiljena podloga mada trenira i na šljaci, dok problema sa treninzima ima tokom zime, a prošle godine bila je u Evert akademiji na Floridi.

- Poslije dva mjeseca na Floridi zaista se osjetio napredak u mojoj igri dok sam nastupila i na poznatom turniru Orandž boul, ali sam poražena u drugom kolu. U planu mi je da i sljedeće zime odem tamo sa bratom Andrejom pošto ovdje nemam adekvatne uslove za rad - rekla je Katarina.

Rad sa Vujićem

Tokom posljednjih nekoliko mjeseci njen trener je bivši član Dejvis kup reprezentacije SR Jugoslavije i stručnjak u TK Borac Bojan Vujić.

- Katarina ima sve predispozicije da jednog dana bude vrhunska igračica i vrijeme će pokazati dokle će stići. Ima psihičke i mentalne sposobnosti da dogura do samog vrha. Taj put je veoma dugačak i težak. Niko ne može garantovati da će ona to i postići, ali na osnovu dosadašnjih rezultata to se može očekivati. Posljednji rezultati samo su početak jednog dugog puta i trebaće mnogo truda da bude uloženo da bi se postigli vrhunski rezultati. Ona je u A timu Teniskog saveza Srbije, što znači da je već sada među 100 najboljih juniorki svijeta i drži 680. mjesto na WTA listi - rekao je Vujić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana