Katanić trese mreže i u šestoj deceniji

Brane Radulović
Katanić trese mreže i u šestoj deceniji

Petrovo - U nekoj budućoj antologiji fudbala Republike Srpske ime Slobodana Katanića imaće posebno mjesto jer napadač Ozrena iz Petrova, koji gazi 57. godinu života, aktivno nastupa i u novoj sezoni.

U trećem kolu Druge lige Srpske, grupa zapad, odigranom proteklog vikenda protiv Mladosti iz Donje Slatine, postigao je jedini gol za domaće i tako postao najstariji strijelac na zvaničnim utakmicama Fudbalskog saveza RS, a možda i šire. Rođen je 16. aprila 1962. godine i ubjedljivo je najstariji igrač na širem prostoru. U fudbalu je prisutan od svoje 12. godine, kada je u petrovskom klubu učio prve fudbalske korake. I poslije toliko godina ljubav prema lopti, kako je istakao, nije iščezla.

- Fudbal je moj život. Na igralištu mi je najljepše, pa evo ni u šestoj deceniji života ne razmišljam o povlačenju. Nekada, prije rata u tadašnjoj Bosanskoj Dubici, odnosno dresu Borca, dugo je kao igrač nastupao Fadil Kišmić Bufi, ali sam ga pretekao, baš kao i starog drugara Milorada Subića, nekadašnju legendu derventskog Tekstilca, koji je nosio dres matičnog kluba u svojoj šestoj deceniji života - naglasio je Katanić.

Njemu ne smeta što pored njega u ekipi nastupa i nekoliko igrača ispod 21 godine, a nema nikakav poseban recept za uspješno fudbalsko trajanje.

- Svaki posao kojem se čovjek posveti treba da se voli. Tako je i kod mene. Da bih bio uspješan i da bih ispunjavao sve ono što se od mene traži neophodno je, naravno, da se primjenjuje zdrav način života. Raduje me što sam se ovog ljeta vratio u redove Ozrena - rekao je ovaj fudbalski “starac”, kojeg ne vrijeđaju takva zapažanja njegovih drugara.

Napadač najpopularnijeg sportskog kolektiva u Petrovu, uz konkretan učinak na terenu, cijenjen je kod klupskih kolega kao izvanredan motivator i čovjek koji je uvijek spreman da nekom od mladih saigrača uputi poneko korisno zapažanje i savjet.

Kada govori o fudbalu Republike Srpske, Slobodan ne propušta da istakne da bi se još mnogo trebalo raditi na osposobljavanju, odnosno školovanju mladih trenera.

  • Većina naših ligaša suočava se sa ovim problemom, pa bi se strategija razvoja fudbala mogla odvijati i kroz ulaganja u mlade ljude koji žele da napreduju do neophodnih kvalifikacija. Problem je to koji prati i naš Ozren, ali vjerujem da će opštinska uprava u Petrovu i ovdašnji bolje stojeći privrednici povući prave poteze na tom planu - dodao je Katanić, koji se prije mjesec vratio u Ozren, a prošle sezone nosio je dres člana Treće lige Srpske, grupa centar, Zvijezde iz Kakmuža, gdje je, sa 26 golova, bio prvi strijelac Lige.

Rekorderi

Najstariji aktivni profesionalni fudbaler u svijetu je Japanac Kazujoši Mijura, koji je posljednji meč za Jokohamu odigrao 11. avgusta ove godine, a rođen je 26. februara 1967. Član Proletera iz Međe i bivši as imenjaka iz Zrenjanina Dragiša Kosnić, koji je rođen 2. januara 1954, posljednji zabilježeni prvenstveni meč odigrao je 6. novembra 2016. u opštinskoj ligi Žitište-Kikinda. Tada je imao 62. godine, deset mjeseci i četiri dana. U Republici Srpskoj rekorder je Miodrag Nježić, koji je posljednji meč za srbačku Slogu odigrao 2. decembra 2017. Nježić je, inače, rođen 28. novembra 1959, što znači da je na oproštaju imao 58. godina i četiri dana.

Nasljednik

Slobodan nastupa ove jeseni sa sinom Vladanom, dugogodišnjim prvotimcem Ozrena, sa kojim u ranijim sezonama ima na desetine zvaničnih zajedničkih utakmica. Stariji Katanić je svojevremeno igrao i za dobojsku Slogu i Bratstvo iz Gračanice, a zaposlen je u “Elektro Doboju”, gdje su ponosni na fudbalsku legendu iz Petrova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana