Карате клуб Врбас из Бањалуке: Васпитање и развој важнији од медаља

Душан Репија
Карате клуб Врбас из Бањалуке: Васпитање и развој важнији од медаља

Бањалука - Крај једне и почетак друге календарске године обично је вријеме када се своде рачуни и сабирају утисци у спортским колективима, а тако је и у Карате клубу Врбас, за који је минула 2017. била најуспјешнија од када егзистира.

Прије нешто више од шест година Борис Јеличић, Бошко Латиновић, Далибор Благојевић и Милан Тркуља основали су клуб чији се концепт у једном дијелу разликује од осталих. Идеја је била да чланови, који су тада били махом предшколског узраста или тек почели школовање правилно закораче у свијет спорта, да се развијају онако како је најбоље за њихову доб, да науче шта значи правилна исхрана, лијепо понашање, а уједно и стекну нове другове. Вјештине каратеа, а прије свега наведене особине тренутно учи 140 чланова.

- Покушавамо на сваки начин да растеретимо дјецу, да не причамо о резултатима и медаљама те да им укажемо на неке друге, љепше, вредније и квалитетније ствари које им пружа овај спорт. Тек од кадетског узраста акценат стављамо на карате, почињемо озбиљније да радимо, а момци и дјевојке тог узраста свакодневно имају тренинге - рекао је један од тренера Бошко Латиновић.

Тренинге одржавају на четири локације у Бањалуци, а имају и једну секцију у Челинцу. Лијепа страна бављења каратеом су и честа путовања и упознавање култура других земаља.

- У протеклој години наступили смо на више од 20 такмичења, донијели много медаља кући, али опет кажем, много важније је да се дјечица правилно развијају и надграђују себе у свим сегментима. Учествовали смо на турнирима у Паризу и Будимпешти, а пету годину заредом организовали смо љетни камп у Црној Гори кроз који је прошло више од 100 дјеце. Сваког љета организујемо и школу пливања, а ове зиме премијерно ћемо одржати школу скијања - рекао је Латиновић.

Репрезентација

Такмичарски циљеви за 2018. годину су добри наступи на републичком и државном првенству који гарантују улазак у репрезентацију, а самим тим и наступ на међународним такмичењима.

- Имамо неколико сениора и десетак јуниора и кадета који ће покушати да се изборе за тај статус, а с обзиром на оно што су до сада показали, мислим да ће без проблема испунити све циљеве - рекао је Латиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана