Karate čarolija u “Boriku”

Darko Pašagić
Karate čarolija u “Boriku”

Banjaluka - Na šestom Međunarodnom karate turniru “Grave Energija kup” održanom u dvorani “Borik” nastupilo je 1.267 takmičara iz 11 zemalja i 97 klubova, a prvo mjesto u generalnom plasmanu pripalo je sarajevskom Perfektu sa 48 bodova (sedam zlatnih, pet srebrnih i 17 bronzanih medalja.

Iza njih plasirali su Đion iz Bihaća sa 44 boda (8, 3, 14) i Regeneracija iz Velike Kladuše sa 42 (4, 11, 8). Ipak, najviše uspjeha imao je organizator ove smotre, Karate klub Energija iz Banjaluke sa 52 boda (9, 7, 11), ali se po običaju rezultati domaćina nisu računali u generalnom plasmanu.

- Prezadovoljni smo i sa organizacijom, ali i sa uspjehom naših takmičara. Ono što nas posebno raduje da smo ove godine uspjeli da u Banjaluku dovedemo čak karatiste iz 11 zemalja (Austrija, Bugarska, Italija, Njemačka, Srbija, Mađarska, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, Makedonija i BiH) i da je ovaj turnir među tri najjača i najveća na prostoru bivše Jugoslavije, a uz Ilidžu najveći u BiH - naglasio je trener Karate kluba Energija Boris Popović.

Kada se sabere broj učesnika, trenera i sudija, ali i onih koji su došli da posmatraju ovu smotru kroz “banjalučki hram sporta” prodefilovalo je blizu 3.000 ljudi.

- Dosta roditelja i rodbine, pogotovo onih najmlađih dolazi da ih podrži, jer je nekima bilo ovo i prvo zvanično takmičenje. Zato mogu da sa ponosom kažem da je ovo bila prava karate čarolija u “Boriku”. Da je tako govore i brojne pohvale od učesnika, koje nam daju dodatni motiv da u narednim sezonama budemo još bolji - dodao je Popović.

Glavni sudija turnira bio je Tuzlak Husein Uzeirović.

- Sama činjenica da je pravdu dijelilo čak 60 sudija govori da je broj učesnika stvarno velik. Ono što raduje jeste da je sve prošlo bez ikakvog incidenta i da je organizator položio ispit - rekao je Uzeirović.

Nekadašnji sekretar Karate saveza Republike Srpske Nena Lekić bila je oduševljena viđenim.

- Prošla sam mnoga takmičenja u bivšoj Jugoslaviji i Evropi za svojih 30 i više godina u karateu, ali ovaku organizaciju nisam vidjela. Sve je funkcionisalo besprijekorno - rekla je Nena Lekić.

+

Rekord nije oboren

Iako je i ovog puta daleko premašen broj od 1.000 učesnika nije oboren rekord, jer je 2016. godine na turniru nastupilo 1.537 karatista.

- Možda bi i sada broj takmičara bio na tom nivou, ali jednostavno nismo htjeli da rizikujemo da se takmičenje oduži do kasno u noć. Da turnir traje dva dana, onda bi to iziskivalo dodatne troškove - naglasio je predsjednik Karate kluba Energija Branko Derajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana