КС БиХ због недостатка новца штеди на најмлађима

Милан Зубовић
КС БиХ због недостатка новца штеди на најмлађима

Бањалука - Кошаркашка Лига младих БиХ ове године готово сигурно неће бити играна по лигашком систему као што је то био случај прошле, већ ће бити организован завршни турнир на којем ће бити познат првак у пионирској, кадетској и јуниорској конкуренцији.

Кошаркашки савез БиХ кубури са дуговима из прошле године јер је остао дужан судијама и превозницима па није јасно како ће ући у нови пројекат. Према незваничним најавама, такмичење је требало да почне 17. фебруара, али је клубовима дат рок до 23. фебруара да се изјасне хоће ли наступити у лиги, а при томе ће морати да сносе дио трошкова. Клубовима учесницима понуђено је да уђу у такмичење, али ће све морати сами да плаћају јер нема финансија из донација већ ће морати сами да сносе котизацију. Ако не буде довољан број заинтересованих да буде играно по лигашком систему, мораће бити играно турнирски.

Котизација по селекцији износи 500 марака, па би клуб који има три селекције морао да плати 1.500 КМ, али није дефинисано ко ће плаћати организацију утакмица и одлазак на гостовања. Тренер Игокее, која је прошле године постала шампион у јуниорској конкуренцији, Жарко Милаковић казао је да је савез поново заказао на пољу организације.

- Није јасно да ли би тим парама била покривена стара дуговања или би се плаћале ствари из текуће сезоне. Савез је показао неозбиљност и велики број дјеце остаће без прилике да се такмичи против вршњака из БиХ. То ће довести до тога да дјеца оду из БиХ у боље средине које има нуде шансу за напредак. Не вјерујем да ће бити лигашког такмичења, већ само турнирски, што није добро рјешење - рекао је Милаковић.

Кецман: Турнир испуњење форме

Тренер јуниорске екипе Спарса из Сарајева Слободан Кецман остао је затечен могућношћу да Лига буде отказана.

- Лига младих велика је ствар за кошарку у БиХ и са већим бројем утакмица млади кошаркаши су добијали на знању и искуству које касније не могу да надокнаде. Прошлогодишње такмичење било је пун погодак, а ако га не буде ове године, биће то велики минус за кошарку. Завршни турнири су само испуњење форме и неће донијети ништа посебно - рекао је Кецман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана