KK Budućnost iz Bijeljine: Košarkaše stvaraju u bivšoj fabrici

Igor Stanišić
KK Budućnost iz Bijeljine: Košarkaše stvaraju u bivšoj fabrici

Bijeljina - Košarkaški klub Budućnost postoji već 11 godina i jedan je najuspješnijih košarkaških klubova u BiH iz kojeg je u inostrane klubove otišlo više od desetak igrača i igračica.

Najveću zaslugu za uspjeh kluba imaju osnivači Dario Čojić i njegova supruga Dragana koja je jedna od nekadašnjih najuspješnijih košarkašica u BiH te radi kao nastavnik fizičkog vaspitanja i trener u klubu. Oboje su svakodnevno aktivni jer, kako ističu, bez velikog odricanja i aktivnog rada sa djecom, koju podržavaju u svakom smislu, nema ni uspjeha. Prema njihovim riječima prvi počeci Budućnosti bili su teški, jer nisu imali uslovnu salu te su prvi treninzi počeli sa svega dvanaestoro djece u zapuštenoj sali kod gradskog parka koja je bila zaključana i neuslovna. S obzirom na to da oboje jako vole košarku imali su dovoljno snage i hrabrosti da krenu bukvalno od nule. Podigli su kredit i uzeli pod zakup salu u kompleksu nekadašnje fabrike "Zenit" za koju plaćaju kiriju. Salu su renovirali kako bi bila uslovna za svakodnevne treninge. Sa djecom rade četiri obrazovana i profesionalna trenera kao i bračni par Čojić.

- Najuspješniji smo u Srpskoj i osvojili smo sve što se moglo osvojiti. Kadetski smo prvaci RS. Imamo najveći broj selekcija u Ligi BiH gdje se takmičimo sa pionirima i kadetima. Jedini klub smo u BiH koji je igrao Ligu Evrope sa pionirima - izjavila je Dragana Čojić.

Ono što Budućnost stavlja na poziciju kluba broj dva u BiH, nakon Sparsa su finansijska sredstva, jer ekipa iz Bijeljine ne može da parira ovom sarajevskom klubu.

- Taj nedostatak pokušavamo da nadoknadimo košarkaškom materijom, treninzima i svim onim neophodnim kako bi naša djeca postigla odlične rezultate, a mogu da se pohvale da imaju najveći broj djece koji su ponikli u Budućnosti, a nastavili karijere u poznatim evropskim klubovima i profesionalno  se bave košarkom - kazala je Čojićeva.

U porodičnom domu Čojića boravila su brojna djeca koja nisu iz Bijeljine, a trenirali su u Budućnosti. U pitanju su perspektivna djeca koja žele da se profesionalno bave košarkom dok je trenutno četvoro djece kod njih.

- Suprug i ja nastojimo da djeci pružimo sve ono što im nedostaje, a to je prvenstveno porodica. Mi smo njihovi tzv. košarkaški roditelji, jer im ne možemo biti biološki roditelji. Ono što je bitno je da smo im podrška u svakom mogućem smislu - smatra Dragana Čojić.

Prema njenim riječima, zahvaljujući djeci koja su otišla u evropske klubove, uprava ima svakodnevnu saradnju sa brojnim evropskim i klubovima iz regiona te su postali prepoznatljivi širom Starog kontinenta. U posjetu im dolaze čelnici Barselone, Real Madrida, Cedevite, Crvene zvezde, Partizana...

- Otvoreni smo za saradnju sa svima. Tražimo od svakog košarkaša i košarkašice da daju svoj maksimum. Kada uđu u salu svi su ravnopravni, iako su svi različiti psihički i fizički, donose svoje kućne priče, ali u sali moraju da se koncentrišu na treninge, jer bez koncentracije, upornog rada, truda, zalaganja, ali i odricanja, nema ni uspjeha - kazao je Dario Čojić.

On kaže da seniori trenutno igraju u Drugoj ligi RS i da se takmiče sa dosta iskusnijim igračima, što je za njih odlično, jer se "čeliče" i pripremaju za "velika ratišta", da nauče da postanu pobjednici, ali svakako i da budu gubitnici, da poslije poraza ustanu, nastave dalje i pobjednicima pruže ruku. Poručili su da im je cilj da se naprave košarkašku akademiju, prvu u BiH dok je jedan od ciljeva kluba da se pojave na Fajnal foru juniorske Evrolige.

Izdanci

Najveći broj djece nastavio je karijere u regionalnim i evropskim klubovima. Milan Manojlović i Đorđe Višnjić su u Italiji od prošle godine, Đoko Šalić je igrao za mladu reprezentaciju Srbije. Boriša Simanić član je Crvene zvezde i reprezentativac Srbije, Marica Gajić proglašena je najboljom košarkašicom BiH i prva je iz BiH draftovana za NBA ligu. Jovana Marković, Vanja Vasilić, trenutno igraju za banjalučke Orlove, Miljan Šarić igra za sarajevsku Bosnu, Njegoš Sikiraš reprezentativac je BiH i igra u Španiji, Nikola Đaković, reprezentativac BiH i igra za Dinamik iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana