КK Будућност из Бијељине: Кошаркаше стварају у бившој фабрици

Игор Станишић
КK Будућност из Бијељине: Кошаркаше стварају у бившој фабрици

Бијељина - Кошаркашки клуб Будућност постоји већ 11 година и један је најуспјешнијих кошаркашких клубова у БиХ из којег је у иностране клубове отишло више од десетак играча и играчица.

Највећу заслугу за успјех клуба имају оснивачи Дарио Чојић и његова супруга Драгана која је једна од некадашњих најуспјешнијих кошаркашица у БиХ те ради као наставник физичког васпитања и тренер у клубу. Обоје су свакодневно активни јер, како истичу, без великог одрицања и активног рада са дјецом, коју подржавају у сваком смислу, нема ни успјеха. Према њиховим ријечима први почеци Будућности били су тешки, јер нису имали условну салу те су први тренинзи почели са свега дванаесторо дјеце у запуштеној сали код градског парка која је била закључана и неусловна. С обзиром на то да обоје јако воле кошарку имали су довољно снаге и храбрости да крену буквално од нуле. Подигли су кредит и узели под закуп салу у комплексу некадашње фабрике "Зенит" за коју плаћају кирију. Салу су реновирали како би била условна за свакодневне тренинге. Са дјецом раде четири образована и професионална тренера као и брачни пар Чојић.

- Најуспјешнији смо у Српској и освојили смо све што се могло освојити. Кадетски смо прваци РС. Имамо највећи број селекција у Лиги БиХ гдје се такмичимо са пионирима и кадетима. Једини клуб смо у БиХ који је играо Лигу Европе са пионирима - изјавила је Драгана Чојић.

Оно што Будућност ставља на позицију клуба број два у БиХ, након Спарса су финансијска средства, јер екипа из Бијељине не може да парира овом сарајевском клубу.

- Тај недостатак покушавамо да надокнадимо кошаркашком материјом, тренинзима и свим оним неопходним како би наша дјеца постигла одличне резултате, а могу да се похвале да имају највећи број дјеце који су поникли у Будућности, а наставили каријере у познатим европским клубовима и професионално  се баве кошарком - казала је Чојићева.

У породичном дому Чојића боравила су бројна дјеца која нису из Бијељине, а тренирали су у Будућности. У питању су перспективна дјеца која желе да се професионално баве кошарком док је тренутно четворо дјеце код њих.

- Супруг и ја настојимо да дјеци пружимо све оно што им недостаје, а то је првенствено породица. Ми смо њихови тзв. кошаркашки родитељи, јер им не можемо бити биолошки родитељи. Оно што је битно је да смо им подршка у сваком могућем смислу - сматра Драгана Чојић.

Према њеним ријечима, захваљујући дјеци која су отишла у европске клубове, управа има свакодневну сарадњу са бројним европским и клубовима из региона те су постали препознатљиви широм Старог континента. У посјету им долазе челници Барселоне, Реал Мадрида, Цедевите, Црвене звезде, Партизана...

- Отворени смо за сарадњу са свима. Тражимо од сваког кошаркаша и кошаркашице да дају свој максимум. Када уђу у салу сви су равноправни, иако су сви различити психички и физички, доносе своје кућне приче, али у сали морају да се концентришу на тренинге, јер без концентрације, упорног рада, труда, залагања, али и одрицања, нема ни успјеха - казао је Дарио Чојић.

Он каже да сениори тренутно играју у Другој лиги РС и да се такмиче са доста искуснијим играчима, што је за њих одлично, јер се "челиче" и припремају за "велика ратишта", да науче да постану побједници, али свакако и да буду губитници, да послије пораза устану, наставе даље и побједницима пруже руку. Поручили су да им је циљ да се направе кошаркашку академију, прву у БиХ док је један од циљева клуба да се појаве на Фајнал фору јуниорске Евролиге.

Изданци

Највећи број дјеце наставио је каријере у регионалним и европским клубовима. Милан Манојловић и Ђорђе Вишњић су у Италији од прошле године, Ђоко Шалић је играо за младу репрезентацију Србије. Бориша Симанић члан је Црвене звезде и репрезентативац Србије, Марица Гајић проглашена је најбољом кошаркашицом БиХ и прва је из БиХ драфтована за НБА лигу. Јована Марковић, Вања Василић, тренутно играју за бањалучке Орлове, Миљан Шарић игра за сарајевску Босну, Његош Сикираш репрезентативац је БиХ и игра у Шпанији, Никола Ђаковић, репрезентативац БиХ и игра за Динамик из Београда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана