Istraživanje: Klubovi nedovoljno koriste moć mreža

Milan Zubović
Istraživanje: Klubovi nedovoljno koriste moć mreža

Banjaluka - Ako nekog događaja nema u medijima onda se on nije ni desio, govorilo se sve do pojave društvenih mreža koje su napravile revoluciju i na tom polju pa ako nešto nije objavljeno na “Fejsbuku”, “Instagramu” ili “Tviteru” kao da se nije ni dogodilo.

Značaj i prednost tri najpopularnije svjetske društvene mreže vidjele su i sportske organizacije širom svijeta pa su ih iskoristili za svoje reklamiranje odnosno zaradu dok u Republici Srpskoj to nije na visokom nivou, iako pojedini kolektivi rade dobar posao na promociji.

“Glas Srpske” analizirao je koliko pažnje klubovi poklanjaju društvenim mrežama i zaključio da ih većina kolektiva koristi za samo najosnovnije potrebe odnosno najavljivanje utakmica i objavljivanje rezultata mada ima i onih koji postavljaju vijesti, intervjue, fotografije… te vrlo dosljedno obavještavaju svoje pratioce o svim klupskim aktivnostima.

“Glasovim” istraživanjem utvrđeno je da klubovi preferiraju “Fejsbuk” ispred “Instagrama” i “Tvitera” koji još nisu dovoljno zaživjeli, ali polako napreduju. Ujedno, utvrđeno je da je po popularnosti fudbal daleko ispred ostalih sportova i nije važno u kojoj ligi se ekipa takmiči ona ima svoje pratioce. Radnik iz Bijeljine ima najviše pratilaca na “Fejsbuku” dok lidersku poziciju na “Instagramu” drži banjalučki Borac, a zanimljivo je da na “Tviteru” najviše poklonika ima Rekreativo, mali klub iz banjalučkog naselja Česma, koji se takmiči u Četvrtoj ligi RS mada je uz sebe vezao veliki broj simpatizera kojima je fudbal u drugom, a druženje u prvom planu.

Odmah iza fudbala po popularnosti je rukomet gdje je Borac m:tel ispred svih. Banjalučani su prilično aktivni i ažurni, te se vrlo lako mogu pronaći sve informacije o aktivnostima, najčešće praćene fotografijom ili videom. Primat kod košarkaša drži Igokea.

Među plivačkim klubovima najpraćeniji je banjalučki Olimp (2.061) dok je zanimljivo da debitantu u Premijer ligi BiH FK Zvijezdi 09 2.568 osoba “lajkovalo” stranicu na “Fejsbuku”, a debitantu u Prvoj fudbalskoj ligi Srpske Slogi iz Gornjeg Crnjelova 3.088.

- Nisam mnogo upoznat sa aktivnostima sportskih klubova prije svega iz Banjaluke, a zatim i Republike Srpske što je samo jedan od dokaza koliko se slabo radi na promociji putem društvenih mreža. Manji klubovi treba da naprave iskorak i prezentuju se u digitalnom svijetu dok velikani treba da opravdaju svoj status. Klubovi bi trebalo da imaju plan rada na tom polju i svakodnevno da ponešto objavljuju, a ne kada to nekom padne na pamet pa “okači” neku vijest ili fotografiju - izjavio je predavač na “Mojoj digitalnoj akademiji” iz Banjaluke Gradimir Stanković.

Mnogo klubova iz manjih sredina Srpske ima povelik broj pratilaca što se može objasniti nedostatkom drugih društvenih aktivnosti u njihovom mjestu pa se pažnja posvećuje onome što je trenutno najpopularnije.

- Postoji mnogo prostora za napredak pogotovo kada su u pitanju, uslovno rečeno, manji klubovi koji imaju svoje sekcije za trening mlađih kategorija jer tu imaju odličnu priliku za omasovljenje. Iz ličnog primjera znam koliko se neki sport može približiti potencijalnim kandidatima jer prije nekoliko godina dok sam trenirao tekvondo napravili smo stranicu kluba na “Fejsbuku” i vrlo brzo smo dobili nove članove - dodao je Stanković.

Samo pojedini klubovi iz Srpske imaju naloge na sve tri pomenute mreže i uglavnom se odlučuju za jednu od njih, a to je uglavnom “Fejsbuk”. Kada je u pitanju ova društvena mreža na uzorku od 34 klubova iz svih dijelova Srpske koji se takmiče u različitim rangovima takmičenja samo tri su prešla broju od deset hiljada pratilaca, jedan je u grupi od pet do deset hiljada, a najviše ih je čak 27, u grupi od hiljadu do pet hiljada pratilaca. Kada se pogleda na “Tviter” od provjerenih klubova samo njih deset ima nalog dok su među prvih deset na “Instagramu” očekivani klubovi.

“Fejsbuk”

1. FK Radnik 12.482

2. FK Borac 12.083

3. RK Borac 10.121

4. KK Igokea 5.170

5. ŽKK Mladi Krajišnik 4.473

6. FK Drina Zvornik 4.453

7. FK Krupa 4.421

8. RK Lokomotiva Brčko 3.664

9. FK Tekstilac 3.593

10. FK Sloga Gornje Crnjelovo 3.088

11. RK Sloga Doboj 3.004

 

“Instagram”

1. FK Borac 3469

2. KK Igokea 1504

3. RK Borac 1144

4. FK Krupa 1045

5. KKK Vrbas 954

6. FK Zvijezda 09 784

7. KK Bratunac 707

8. Rekreativo 701

9. FK Tekstilac  669

10. OK Borac 633

 

“Tviter”

1. FK Rekreativo 2.533

2. KK Igokea 1.485

3. FK Borac 663

4. RK Borac 468

5. RK Sloga Doboj 212

6. OK Borac 133

7. KKK Vrbas 133

8. FK Radnik 37

9. ŽOK Gacko 36

10. FK Krupa 12 (neaktivan nalog)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana