Istraga u FS BiH na osnovu urgencije UEFA: Sumnjiva dva meča prvenstva i jedan Kupa

Dušan Repija, Goran Maunaga
Istraga u FS BiH na osnovu urgencije UEFA: Sumnjiva dva meča prvenstva i jedan Kupa

Banjaluka - Evropska fudbalska asocijacija (UEFA), posredstvom Evropola, zatražila je od Fudbalskog saveza BiH da ispita dešavanja na dva meča Premijer lige i jednog Kupa, na čije su ishode uplaćene neobično velike svote novca u azijskim kladionicama, saznaje "Glas Srpske".

Iako u FS BiH nisu voljni da detaljnije komentarišu pristigle prijave, saznali smo da se radi o mečevima u tekućoj sezoni. Sve je još čudnije jer je na ishod jedne utakmice najmasovnijeg takmičenja uplaćen milionski iznos, a da pri tome rivali nisu članovi Premijer lige. Takođe, riječ je o igri, kladioničarskim rječnikom rečeno, "u hendikepu", a kako je naš izvor kazao, veliki novac uplaćen je na ishod da jedna ekipa dobije utakmicu sa četiri ili više golova razlike. U takvu matricu uklapaju se mečevi šesnaestine finala Kupa BiH Leotar - Kozara 4:0 i Bratstvo (Gračanica) - Sutjeska 6:1.

- Tačno je da su u FS BiH stigle informacije iz UEFA o tri meča, a ne o šest, kako smo mogli da čitamo u medijima prethodnih dana, bar koliko sam ja upućen. Zbog zaštite istrage ne mogu da kažem o kojim utakmicama se radi. Lično sam htio da sa svim izađemo u javnost, ali smo ipak odlučili da sačekamo dok se ne završi istraga. Saslušali smo službena lica, delegate, predstavnike klubova, golmane... sve one koji direktno mogu da učestvuju - kazao je tužilac u FS BiH Damir Raguž.

Jedna od dvije utakmice Premijer lige "došla" je "iz dva u jedan", što u prevodu znači da je gost vodio na poluvremenu, a domaćin preokrenuo u nastavku. Koeficijent na ovakav ishod najčešće je oko 30, što znači da bi na uloženu marku igrač dobio 30 maraka. Od početka prvenstva domaćini su tri puta preokrenuli rezultat i to na mečevima Željezničar - Borac 2:1 (12. avgust 2017), Široki Brijeg - Zrinjski 2:1 (29. oktobar 2017) i Željezničar - Radnik 3:2 (10. decembar 2017).

Dio sumnjivih premeta već je u rukama policijskih agencija, a sagovornik "Glasa Srpske" kaže da su već uzete izjave od nekoliko lica.

Portparol Ministarstva pravde Stanislava Marić kaže da im je taj predmet stigao još prije tri mjeseca, ali da to ministarstvo u tom slučaju nije postupalo.

- Pošiljaocu smo rekli da se obrati tužilaštvu ili policijskoj agenciji jer mi u Ministarstvu pravde ne možemo postupati po toj prijavi. Ne znam da li se, i kome, on dalje obratio - kaže Marićeva.

Odgovor na postavljena pitanja juče nije stigao iz Tužilaštva BiH, dok smo iz državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) dobili odgovor da njeni inspektori ne vode istragu u ovom predmetu.

Sumnjive utakmice

Premijer liga

Željezničar - Borac 2:1 (0:1)

Široki Brijeg - Zrinjski 2:1 (0:1)

Željezničar - Radnik 3:2 (0:2)

Kup BiH

Leotar - Kozara 4:0

Bratstvo - Sutjeska 6:1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana