Истрага у Белгији: Четири бх. фудбалера повезана са главним осумњиченим

oslobodjenje
Истрага у Белгији: Четири бх. фудбалера повезана са главним осумњиченим

Велика афера главна је вијест у Белгији и тамошњи медији навелико се баве бројним хапшењима и цијелом ситуацијом током које је због наводне умијешаности у намјештање утакмица ухапшен Иван Леко, хрватски тренер који сједи на клупи тамошњег Клуб Бриж.

Истрага је још увијек у току, а тужилаштво је отворило досје о прању новца те истрагу усмјерило првенствено на агенте играча Могија Бајата и Дејана Вељковића.

Управо споменути Вељковић, како пише ВТМ-ов новинар Мајкл Амелут, има јаку повезницу с Леком чији је посредник био приликом његовог играчког трансфера у Локерен, а средио му је и први тренерски посао у ОХ Леувену, пише Јутарњи лист.

“Немамо шта крити, све је чисто. Наравно да ћемо сарађивати с истражитељима и дати им све тражене информације. Доказаћемо да је све чисто и у реду. Штитићемо нашег тренера Ивана Леку, он није крив, изјавио је Барт Верхађже, предсједник Клуб Брижа за белгијски Де Тијд.

Белгијци Вељковића представљају као човјека иза којег је пуно послова с трансферима играча и тренера, а Леко није једино познато име с ових простора које се с њим повезује. Ту се тако, између осталих, наводе и Карло Летица, Иван Томечак, Марио Царевић те још низ фудбалских лица с ових простора.

Напоменимо и како белгијски медији јављају да је Леко испитан, док Бајат и Вељковић још увијек нису.

Белгијски ХЛН потрудио се саставити подужу листу имена с којима је Вељковић сарађивао:

Матс Ритс, Иван Леко, Хамди Харбаоуи, Бесник Хаси, Brecht Dejaegere, Јаков Филиповић, Карло Летица, Иван Томечак, Петер Маес, Сергеи Милинковић-Савић, Јордан Лукаку, Адам Марушић, Александар Јанковић, Коен Персоонс, Киллиан Овермеире, Милан Косановић, Иван Обрадовић, Ервин Зукановић, Един Цоцалић, Софиане Ханни, Марко Мирић, Ђорђе Јовановић, Далибор Веселиновић, Милан Јовановић, Аристиде Банцé, Јонатхан Легеар, Мбарк Боуссоуфа, Бојан Јоргачевић, Георгес Леекенс, Звонко Милојевић, Владан Кујовић, Филип Младеновић, Славољуб Муслин, Јоао Карлос, Моусса Маазоу, Урош Делић, Предраг Филиповић, Иван Вукомановић, Југослав Лазић, Сулејман Смајић, Милош Марић, Мијат Марић, Мирсад Бешлија, Марио Царевић, Томислав Микулић, Ђорђе Деспотовић, Томе Пацовски, Фатос Беђирај.

На листи се налазе четири босанскохерцеговачка фудбалера, Ервин Зукановић, Един Цоцалић, Сулејман Смајић и Мирсад Бешлија као и садашњи фудбалер мостарског Зрињског Далибор Веселиновић.

Двострука истрага полиције

Белгијска полиција проводи двоструку истрагу о агентима играча и о намјештању резултата утакмица из прошле године. Тужилаштво је отворило досије о прању новца, а истрага ће бити усмјерена првенствено на агенте играча Могија Бајата и Дејана Вељковића, као и на клубове с којима су они у вези, пишу “Л'Ецо” и “Ле Соар”.

Рације, конкретно њих 44 како пише лист “Л'Ецхо” су проведене у клубовима Андерлехту, Брижу, Стандарду и Антверпу. Рације су проведене код водећих људи из тих клубова, код агената играча, код судија, код једног адвоката, у рачуноводственој канцеларији, код једног тренера, код неколико новинара и код још неколицине могућих сачесника.

Осим тога, рације у вези с овим случајем проведене су и у иностранству - у Француској, Луксембугу, на Кипру, у Црној Гори, Србији и у Македонији.

(ослобођење)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана