Iste muke uoči svakog takmičenja za odbojkaše invalide: Bez novca kreću na put ka medalji

Dušan Repija
Iste muke uoči svakog takmičenja za odbojkaše invalide: Bez novca kreću na put ka medalji

Banjaluka - Pripreme za Evropsko prvenstvo za invalide u odbojci počeli su reprezentativci Srbije, a ekipu uglavnom čine odbojkaši iz Republike Srpske.

Selektor Draško Madžar od ponedjeljka svakodnevno radi sa petnaestak momaka iz Banjaluke, Kneževa, Doboja i Prijedora, ali je atmosfera ipak pomalo sumorna. Razlog za to su svakako finansije i neizvjesnost koja u posljednje vrijeme vlada pred svako veliko takmičenje - da li će njihov naporan rad biti uzaludan, jer mogućnost da ne odu na završni turnir uvijek lebdi u vazduhu. Bez obzira na to, momci daju sve od sebe da bi što spremnije dočekali 4. novembar i nastup u Poreču u grupi sa BiH, Gruzijom i Mađarskom. Kakao nemaju dovoljno novca za prave pripreme, dovijaju se na razne načine, samo zahvaljujući čeličnoj volji. Već predstojećeg vikenda ekipa putuje na turnir u Kikindu, zatim će nastaviti sa radom u Banjaluci do 15. septembra, kada reprezentacija odlazi na turnir u Mađarsku.

- Tamo ćemo nastupiti kao reprezentacija Republike Srpske, a rivali su Mađarska, Letonija, Poljska, Njemačka. Poslije tog turnira nažalost ćemo morati prekinuti sa radom jer počinju pripreme klubova za prvenstvo, ali ćemo nastojati da se okupimo još nekoliko puta do polaska u Hrvatsku. Sve bi bilo mnogo lakše da imamo novca za prave pripreme, a ovako smo prinuđeni na improvizaciju. Momci iz okolnih gradova svaki dan dolaze u Banjaluku, svi su glave porodica pa bi bilo lijepo da im možemo platiti bar osnovne troškove, ali to nažalost ne možemo. Bez obzira na sve, u Hrvatskoj očekujemo plasman u četvrtfinale, a možda čak i da se uključimo u borbu za medalje - rekao je Madžar.

Na osnovu sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama Republike Srpske i Srbije, momci iz Srpske nastupaju pod zastavom Srbije još od 2005. godine. Tada je dogovor bio da RS i Srbija podjednako finansiraju nastupe reprezentacije, ali u posljednje vrijeme to nije slučaj.

- Od Ministarstva porodice, omladine i sporta za nastup na Evropskom prvenstvu dobili smo 5.000 maraka. S obzirom na to da smo svi borci i RVI to je zanemariv iznos, jer pojedini klubovi ili organizacije lokalnog karaktera dobijaju od 7.000 do 10.000 maraka. Neki čak dobijaju 20.000 maraka za turnire u Austriji. Već smo na ime kotizacija i osiguranja uplatili oko 7.000 maraka, a desetodnevni smještaj u Poreču za reprezentaciju košta 30.000 maraka. Izguraćemo još ovo prvenstvo, ali ako odnos i dalje bude isti, nećemo više učestvovati na prvenstvima - rekao je direktor reprezentacija RS i Srbije Novak Grbić.

Odbojkaši nemaju na raspolaganju nijednu loptu kojom će se igrati EP, a dresovi u kojim će nastupiti stari su četiri godine.

- Ne znam zašto je odnos prema nama takav, jer sa druge strane Srbija uvijek ispoštuje dogovor. Ne prihvatamo formulaciju da nema novca, jer znam da ga ima, ali se ne raspoređuje po utvrđenoj kategorizaciji - zaključio je Grbić.

Crnobrnja: Borićemo se

Jedan od najboljih odbojkaša Stevan Crnobrnja ističe da ekipa kasni sa pripremama, ali se ne predaje.

- Borićemo se na Evropskom prvenstvu koliko možemo. Cilj je da prođemo grupu i mislim da to možemo, a u nokaut fazi je sve moguće - rekao je Crnobrnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana