Ирци доминирају на трци “Београд - Бањалука

Д.Р.
Ирци доминирају на трци “Београд - Бањалука

Возач ЕвоПро рејсинг тима из Ирске Воултер Виперт побједник је друге етапе на 13. бициклистичкој трци “Београд - Бањалука” која је вожена од Власенице до Брчког.

Ово је друга побједа ирског тима пошто је у првој етапи славио Арон Гејт, који ће носити жуту мајицу и на трећој етапи трке. Бициклисти ЕвоПроа поново су одрадили одличан тимски посао, а Холанђанин у тиму са Острва успио је да се издвоји у финишу и тријумфује испред Нијемца Патрика Халера (Хајзомат Рад), те Пољака Павела Франчека (Востер).

- Било је одлично. Осјећао сам се врло лоше у првој етапи, али смо имали одличну тактику послије тимског састанка и успјели смо да сачувамо жуту мајицу. На посљедњем успону осјетио сам да имам довољно снаге и на крају је све испало одлично - рекао је Виперт.

Гејтова предност у укупном пласману је свега три секунде у односу на првог пратиоца, али је оптимиста пред одлучујуће борбе.

- Успио сам да одбраним мајицу и надам се да ћемо успјети да је задржимо и послије четврте етапе. Најтежа су ми била посљедња четири километра, али сам успио - рекао је Новозеланђанин.

Како је група у циљ дошла компактна, није било промјена ни носилаца осталих мајица. Бијелу, намијењену најбољем младом возачу задржао је Атила Валтер (ЦЦЦ), плаву за најбољег брдског возача и даље носи Јоханес Шинагел (Малоха Пушбајкерс), док је црвена за најбољег спринтера власништво Флоренца Кнауера (Херман).

Одборник у Скупштини Брчког Урош Војиновић нагласио да је ова трка прави начин промоције града, те је захвалио организаторима и грађанима који су у солидном броју дошли да подрже бициклисте.

 

Свечано је било  на пролазном циљу у Зворнику гдје су караван поздравили градоначелник Зоран Стевановић и премијер Владе РС Радован Вишковић, највећег покровитеља трке уз предсједницу РС Жељку Цвијановић.

- Ова међународна трка је представља повезивање два народа и добар догађај на обје стране ријеке Дрине - додао је Вишковић.

Знак за официјелни старт друге етапе у Милићима дао је први човјек компаније “Боксит” Рајко Дукић, која је иначе спонзор жуте мајице ове године.

- Ово је прелијепа манифестација која нас на најљепши могући начин представља у свијету и руши стереотипе који нас прате. Податак да Новозеланђанин носи жуту мајицу и да учествују момци из тридесетак земаља свијета довољно говори сам за себе - рекао је Дукић.

Свечано је било и на пролазном циљевима у Угљевику и Лопарама гдје је велики број грађана изашао на улице и поздравио гладијаторе на два точка, а градоначелници Василије Перић и Радо Савић истакли да ће и убудуће бити дио ове лијепе приче.

- Трудимо се да презентујемо наш град на најљепши могући начин, а ово је дефинитивно прави. Бициклизам је спорт, здравље и туризам у једном - рекао је Перић.

 

Слично је нагласио и Савић, који је истакао да су Лопаре отворен град са добрим домаћинима.

- Драго ми је што је неколико стотина људи из свих крајева свијета упознало нашу прелијепу природу, нашу Мајевицу која је замајац развоја туризма. Наставиће о да подржавамо трку и идућих година - рекао је Савић.

Борба за укупног побједника трке наставља се у суботу када ће бициклисти возити од Бијељине до Теслића, док ће коначан расплет бити познат у недјељу етапом од Прњавора до Бањалуке преко Дервенте, Српца, Разбоја и Лакташа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана