Igokea na startu Jadranske lige dočekuje vukove

Milan Zubović
Igokea na startu Jadranske lige dočekuje vukove

Laktaši - Petu sezonu zaredom, a šestu ukupno u Jadranskoj ligi, košarkaši Igokee započeće na svom terenu.

Protivnik izabranika trenera Dragana Bajića u prvom kolu, koje je na rasporedu 1. oktobra, je nekadašnji dvostruki šampion Evrope Cibona.

- Dobra stvar za nas je to što prvi susret igramo na domaćem terenu jer je bitan način na koji započnemo takmičenje. Govoriti nešto o Ciboni u ovom trenutku je dosta nezahvalno jer ne znam ni sastav svog tima, a kamoli protivnika - rekao je Bajić.

Poslije meča sa Zagrepčanima Igokea će na noge povratniku u ABA ligu Helios Domžalama, dok će zatim ugostiti još jednog slovenačkog predstavnika Olimpiju. Potom slijedi susret sa nekadašnjim dvostrukim šampionom Jadrana FMP-om iz Železnika, a onda paklena tri kola u kojima će ugostiti Budućnost, gostovati Crvenoj zvezdi i biti domaćin Cedeviti. Priliku da vide beogradske "vječite" rivale publika u Laktašima imaće tek iduće godine pred kraj takmičenja. Zvezda će biti gost u 19, a "crno-bijeli" u posljednjem, 26. kolu.

Prije nego što su izvučeni takmičarski brojevi skupština ABA lige potvrdila je proširenje sa predviđenih 12 na 14 klubova kao što je do sada bio slučaj. Na osnovu plasmana u nacionalnim prvenstvima mjesto na Jadranu izborili su Helios, Krka (Slovenija), Cedevita, Cibona, Zadar (Hrvatska), Igokea (BiH), Crvena zvezda, Partizan, Mega Leks (Srbija), Budućnost (Crna Gora) i MZT (Makedonija). Na osnovu nacionalnog koeficijenta od prošle sezone izabrani su 12. i 13. klub, a to su crnogorski Mornar i FMP. Olimpija je dobila specijalnu pozivnicu koju će morati da plati. U slučaju da Ljubljančani ne ispune finansijske obaveze u zadatom roku, 14. učesnik biće izabran na osnovu nacionalnog koeficijenta iz sezone 2015/16, ali neće morati da plati pozivnicu. Učešće bi prvo bilo ponuđeno klubu iz Hrvatske, a u slučaju da on odbije, ponudilo bi se ekipi iz BiH, a zatim timu iz Makedonije i na kraju Slovenije.

Sezona će početi 1. oktobra, ligaški dio biće završen 11. marta, dok će plej-of početi 18. marta i završiće 15. aprila. S ciljem zaštite nivoa kvaliteta takmičenja ABA lige skupština je odlučila da ekipa koja završi na posljednjem mjestu u sezoni 2016/17. iduće sezone ne može da nastupi bez obzira na rezultat u nacionalnom šampionatu. U skladu sa osnivačkim aktom, promjene u predsjedništvu ABA lige izvršene su na sjednici skupštine. Čelni čovjek Cedevite Mladen Veber novi je predsjednik umjesto dosadašnjeg Dragana Bokana dok je Nebojša Čović iz Crvene zvezde prvi potpredsjednik, a generalni menadžer Igokee Igor Dodik drugi potpredsjednik. S ciljem dalje popularizacije skupština je prihvatila niz novih rješenja, a jedno od njih je organizacija turnira za mlađe kategorije.

Podrška izboru takmičenja

Tokom analize trenutne situacije u Evropi i regiji skupština ABA lige još jednom je potvrdila interes i želju klubova da učestvuju u regionalnom takmičenju i od tog puta neće odustati bez obzira na sve moguće prepreke koje bi mogle da nastanu. U skladu s tim skupština je zaključila da će liga koristiti sva raspoloživa sredstva da zaštiti slobodu klubova da učestvuju u takmičenjima koja im garantuju najbolje okruženje za njihov budući razvoj i podizanje kvaliteta.

Raspored

1. kolo Igokea - Cibona

2. kolo Helios - Igokea

3. kolo Igokea - Olimpija

4. kolo FMP - Igokea

5. kolo Igokea - Budućnost

6. kolo Crvena zvezda - Igokea

7. kolo Igokea - Cedevita

13. kolo Partizan - Igokea

19. kolo Igokea - Crvena zvezda

26. kolo Igokea - Partizan

Napomena: termini će biti određeni naknadno

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana