IO FS BiH: Veliki više ne mogu “krasti” igrače malim

Darko Pašagić
IO FS BiH: Veliki više ne mogu “krasti” igrače malim

Banjaluka - Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH usvojio je odluku o naknadama za treniranje igrača, koja je već stupila na snagu, što će onemogućiti da klubovi iz kojih odlaze igrači budu na neki način “prevareni” iznosima koje dobijaju od onih sredina u koje fudbaleri odlaze.

O obzirom na to da je od sezone 2018/2019. u Premijer ligi ograničen broj igrača amatera koje klubovi mogu imati u svom rosteru (igrači iz vlastitog pogona koji mogu igrati za U19), odluka o naknadama za treniranje igrača je možda i jedna od najvažnijih u nekoliko posljednjih godina.

Igrači mlađi od 23 godine koji prelaze iz jednog u drugi klub tako neće više moći potpisivati amaterske ugovore, a klub koji s njima potpiše profesionalni ugovor klubu ili klubovima u kojima su prethodno nastupali plaćaće naknadu za treniranje. Poslije toga, kada igrač potpisuje naredne profesionalne ugovore naknada za treniranje isplaćivaće se samo prethodnom klubu.

Po odluci, pravo na naknadu imaju klubovi za igrače koji prelaze u klubove iz prve kategorije (Premijer liga BiH) i druge kategorije (Prva liga RS i Prva liga FBiH), a zahtjev za naknadu može se podnijeti najkasnije u roku od dvije godine od dana potpisanog ugovora. Visina naknada tačno je precizirana, a njena vrijednost je različita u zavisnosti od roga koje godine obuhvata, odnosno da li igrač dolazi u klub iz Premijer lige ili u prve entitetske lige.

Tako se za prelazak u najviše rang (prva kategorija) dobija maksimalan iznos po godini, a za drugu kategoriju 80 odsto. Visina naknade povećava se za čak 30 procenata ukoliko su igrači nastupili bar na dva meča za A reprezentaciju, odnosno za 15 odsto ukoliko su igrali na dva susreta za neku od drugih reprezentativnih selekcija BiH. Povećanje naknada se može vršiti samo po jednom od ova dva osnova.

Inače, klubovi su po ovom novom pravilniku svrstani u četiri kategorije. U četvrtoj su oni koji igraju u kantonalnim, županijskim, opštinskim i područnim ligama, a koji imaju takmičarsku kategoriju seniora u datoj sezoni, u trećoj klubovi drugih liga, a već je pojašnjeno ko se nalazi u drugoj, odnosno prvoj kategoriji.

Na primjer, za igrača koji bi iz četvrte kategorije prešao u prvu, recimo iz Rekreativa u Krupu, sa 21 navršenom godinom, a trenirao je posljednjih devet u četvrtoligašu, Rekreativo bi dobio 24.000 maraka. Ukoliko bi iz treće kategorije prešao u prvu, na primjer iz Karanovca u Krupu pod istim uslovima, novom drugoligašu bi pripalo 31.500 KM. Ukoliko bi se desilo da igrač iz druge pređe u prvu kategoriju, na primjer iz Borca u Krupu, prvoligašu Srpske bi pripalo 42.000 maraka, a recimo ukoliko bi došao iz Radnika u Krupu, znači iz premijerligaša u premijerligaša, naknada za treniranje za devet godina bi iznosila čak 51.000 maraka.

Visina naknada po godini treniranja

Od 12 do 15 godina

Četvrta kategorija       1.500 maraka

Treća kategorija 2.500 maraka

Druga kategorija          3.000 maraka

Prva kategorija  4.000 maraka

Od 15 do 18 godina               

Četvrta kategorija       2.500 maraka

Treća kategorija 3.000 maraka

Druga kategorija          4.000 maraka

Prva kategorija  5.000 maraka

Od 18 do 21 godine               

Četvrta kategorija       4.000 maraka

Treća kategorija 5.000 maraka

Druga kategorija          7.000 maraka

Prva kategorija  8.000 maraka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana