ИО ФС БиХ: Велики више не могу “красти” играче малим

Дарко Пашагић
ИО ФС БиХ: Велики више не могу “красти” играче малим

Бањалука - Извршни одбор Фудбалског савеза БиХ усвојио је одлуку о накнадама за тренирање играча, која је већ ступила на снагу, што ће онемогућити да клубови из којих одлазе играчи буду на неки начин “преварени” износима које добијају од оних средина у које фудбалери одлазе.

O обзиром на то да је од сезоне 2018/2019. у Премијер лиги ограничен број играча аматера које клубови могу имати у свом ростеру (играчи из властитог погона који могу играти за У19), одлука о накнадама за тренирање играча је можда и једна од најважнијих у неколико посљедњих година.

Играчи млађи од 23 године који прелазе из једног у други клуб тако неће више моћи потписивати аматерске уговоре, а клуб који с њима потпише професионални уговор клубу или клубовима у којима су претходно наступали плаћаће накнаду за тренирање. Послије тога, када играч потписује наредне професионалне уговоре накнада за тренирање исплаћиваће се само претходном клубу.

По одлуци, право на накнаду имају клубови за играче који прелазе у клубове из прве категорије (Премијер лига БиХ) и друге категорије (Прва лига РС и Прва лига ФБиХ), а захтјев за накнаду може се поднијети најкасније у року од двије године од дана потписаног уговора. Висина накнада тачно је прецизирана, а њена вриједност је различита у зависности од рога које године обухвата, односно да ли играч долази у клуб из Премијер лиге или у прве ентитетске лиге.

Тако се за прелазак у највише ранг (прва категорија) добија максималан износ по години, а за другу категорију 80 одсто. Висина накнаде повећава се за чак 30 процената уколико су играчи наступили бар на два меча за А репрезентацију, односно за 15 одсто уколико су играли на два сусрета за неку од других репрезентативних селекција БиХ. Повећање накнада се може вршити само по једном од ова два основа.

Иначе, клубови су по овом новом правилнику сврстани у четири категорије. У четвртој су они који играју у кантоналним, жупанијским, општинским и подручним лигама, а који имају такмичарску категорију сениора у датој сезони, у трећој клубови других лига, а већ је појашњено ко се налази у другој, односно првој категорији.

На примјер, за играча који би из четврте категорије прешао у прву, рецимо из Рекреатива у Крупу, са 21 навршеном годином, а тренирао је посљедњих девет у четвртолигашу, Рекреативо би добио 24.000 марака. Уколико би из треће категорије прешао у прву, на примјер из Карановца у Крупу под истим условима, новом друголигашу би припало 31.500 КМ. Уколико би се десило да играч из друге пређе у прву категорију, на примјер из Борца у Крупу, прволигашу Српске би припало 42.000 марака, а рецимо уколико би дошао из Радника у Крупу, значи из премијерлигаша у премијерлигаша, накнада за тренирање за девет година би износила чак 51.000 марака.

Висина накнада по години тренирања

Од 12 до 15 година

Четврта категорија       1.500 марака

Трећа категорија 2.500 марака

Друга категорија          3.000 марака

Прва категорија  4.000 марака

Од 15 до 18 година               

Четврта категорија       2.500 марака

Трећа категорија 3.000 марака

Друга категорија          4.000 марака

Прва категорија  5.000 марака

Од 18 до 21 године               

Четврта категорија       4.000 марака

Трећа категорија 5.000 марака

Друга категорија          7.000 марака

Прва категорија  8.000 марака

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана