Huseinbašić sam protiv svih

Dušan Repija
Huseinbašić sam protiv svih

Zenica - Atletičar Borca Sait Huseinbašić ostvario je drugi najbolji rezultat BiH svih vremena na 100 metara (10,54 sekunde) sa kojim je dominantno stigao do titule šampiona na prvenstvu u Zenici.

Ovo je ujedno i novi rekord Republike Srpske i rezultat kojim se na 12 stotinki približio najbržem čovjeku u BiH ikada Nedimu Čoviću, koji je 2010. godine štopericu zaustavio na 10,42. Forma i rezultati na početku sezone nagovještavali su da Huseinbašić ima u nogama rezultat oko 10,50 sekundi, samo je čekao trku u kojoj će se sve poklopiti.

- Nadmašio sam svoje najbolje vrijeme za osam stotinki. Uslovi su bili idealni, dozvoljen vjetar u leđa od 1,8 metara u sekundi. Ovaj rezultat mi je satisfakcija za svakodnevne nedaće kroz koje prolazim, jer treniram apsolutno sam. Kod nas nažalost nema nijedan adekvatan trener za sprint. Možda zvuči čudno, ali otkada sam počeo da radim sam počeo je uspon pa ispada da sam sam sebi najbolji trener - rekao je Huseinbašić.

U svjetskim okvirima ovo vrijeme naravno ne spada u kategoriju top rezultata, ali je za uslove u kojima rade naši atletičari svakako za veliki respekt.

- Volio bih da imam bolje uslove, stručnu pomoć i podršku institucija, ali nažalost nije tako. Atletika je kod nas u trećem planu, kao nigdje na svijetu. Mislim da imam još rezerve i da bih vrlo lako mogao ispod 10,50 sekundi. Ne volim da obećavam velike stvari, ali osjećam da mogu još bolje. Situacija o kojoj pričam možda me je i dodatno ojačala, pa imam veliku želju i volju da treniram još jače. Za mjesec me čeka prvenstvo Balkana u Bugarskoj i nadam se najboljem  - rekao je Huseinbašić.

Mnogo njegovih vršnjaka u posljednje vrijeme odlučuje se za odlazak na koledž, ali je on izabrao drugačiji put.

  • Imao sam ponude, ali sam odlučio da ostanem i borim se, iako je to možda pogrešna odluka. Nisam imao dobre savjetnike u tom smislu, ali ću nastaviti da se borim koliko mogu - zaključio je Huseinbašić.

Zlato i u skoku udalj

Sait Huseinbašić je osvojio zlato i u skoku udalj rezultatom 6,85 metara, a uspješni su bili i ostali članovi Borca. Zlatom su se okitili Stefani Vukajlović u bacanju kladiva sa daljinom 61,75 metara i Lusija Kimani (5.000 metara) sa vremenom 19:13,00 minuta. Bronzu je osvojila Slađana Jagodić na 100 metara sa preponama sa vremenom 17,32 sekunde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana