Huliganima niko ne može stati u kraj

Dušan Repija
Huliganima niko ne može stati u kraj

Sarajevo - Četiri lica su uhapšena poslije obračuna navijača Željezničara i Sarajeva, koji se desio juče ujutru ispred stadiona "Asim Ferhatović - Hase", a policija je zbog pravovremene intervencije spriječila veće nerede.

Uhapšeni navijači Željezničara došli su ispred najvećeg stadiona u BiH sa namjerom da se obračunaju sa pripadnicima Sarajeva, koji su se spremali za polazak na gostovanje u Gradišku, gdje je igrao njihov klub.

- Policijski službenici na licu mjesta zatekli su Š. K, rođenog 1995. godine, F. S, rođenog 1993. godine, H. S, (1996) i Z. E. (1996). Svi uhapšeni su iz Sarajeva, a na parkingu je pronađeno više drvenih palica i improvizovanih metalnih palica. Navijači su se razbježali kada su vidjeli policiju, a na jednom vozilu pričinjena je materijalna šteta - saopšteno je iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Ovo je samo jedan u nizu incidenata koji su, nažalost, postali ustaljeni kolorit koji prati fudbalske utakmice u BiH. Prije petnaestak dana navijači Zrinjskog i Veleža sijali su strah na ulicama Mostara uoči prvog meča ova dva tima u osmini finala Kupa BiH, a prije 30 dana presretnut je automobil u kojem su se nalazili najbolji sudija u BiH Ognjen Valjić i pomoćnici, kada su se vraćali iz Širokog Brijega poslije duela ovog tima sa Sarajevom. Za sada nepoznate osobe automobilima su pokušale da zguraju u provaliju njihov automobil, a ovaj slučaj do danas nije rasvijetljen. Izgleda da ni ugašeni životi Vedrana Puljića 2009. godine u neredima navijača Širokog Brijega i Sarajeva, te ubijenog navijača Željezničara u prostorijama Udruženja navijača na "Grbavici" Mirze Raščića prošle godine nisu dovoljna opomena da stanje u ovoj oblasti bude popravljeno. Svi zajedno, počevši od državnih organa, klubova, FS BiH, navijača, pa i medija treba da krenu u borbu protiv huliganizma, jer sport, ali i društvo, očigledno gube bitku sa ovom pošasti.

Zabrana gostovanja

Smirivanju situacije nisu pomogle ni odluke FS BiH da zabrane navijačima odlaske na gostujuće utakmice. Huligani se sve češće obračunavaju van stadiona, a sankcije snose klubovi plaćajući ne baš male kazne koje određuje Disciplinska komisija FS BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana