Hidžabu i turbanu nije mjesto u sportu

Darko Grabovac
Hidžabu i turbanu nije mjesto u sportu

Banjaluka - Svjetska košarkaška federacija (FIBA) donijela je privremenu odluku, koja se odnosi na period od dvije godine, da je igračima i igračicama dozvoljeno da nose vjerska obilježja na glavama, poput turbana i hidžaba. U Republici Srpskoj su izričiti da takvim vjerskim elementima nije mjesto na sportskim terenima.

Po automatizmu odluka FIBA je primjenjiva i u dvoranama BiH. Međutim, s obzirom na to da je na ovim prostorima ne tako davno vođen građanski rat sa brojnim elementima vjerskog i na činjenicu da je BiH još duboko podijeljeno društvo, te da je svako vjersko pitanje osjetljivo, veoma je neizvjesno da li će ovo pravilo naći i praktičnu primjenu.

U Ministarstvu porodice omladine i sporta Republike Srpske kažu da je odluka FIBA katastrofalna.

- Nije hidžabu i turbanu mjesto u sportu! Ne znam kako neko zamišlja da je sprovede u BiH. Mi se borimo protiv nasilja na sportskim terenima i priredbama, a nošenje hidžaba i turbana bi u ovom osjetljivom području mogla biti inicijalna kapisla za nešto što niko ne želi. Ako se po mišljenju FIBA tako poštuju ljudska prava i slobode, pa da li će biti svi na zemaljskoj kugli ispoštovani i na šta će ličiti sportska borilišta u tom slučaju. Kako će neko igrati košarku u Francuskoj koja je zabranila nikab i hidžab. Stvarno neshvatljivo!

Predsjednik Košarkaškog saveza Republike Srpske Boris Spasojević je istakao da odluku FIBA treba prilagoditi uslovima u BiH.

- Hidžab i turban na sportskim terenima su za države gdje je demokratija na mnogo višem nivou nego u BiH. Predstavnici tri košarkaška saveza Republike Srpske, Herceg Bosne i BiH treba da sjednu i razgovaraju o ovoj temi. S obzirom na to da je na ovim prostorima nedavno bjesnio rat, nošenje hidžaba i turbana na košarkaškim terenima moglo bi da izazove incidente sa nesagledivim posljedicama. Primjenu ove odluke bi privremeno trebalo odgoditi - jasan je Spasojević.

Predsjednik Košarkaškog saveza BiH Elmedin Konaković je istakao da je ova asocijacija obavezna da primjenjuje odluke FIBA.

- Savkom sportisti prepuštamo na volju da procijeni da li da nosi hidžab i turban. Mislim da u BiH nije sazrelo vrijeme za takve stvari. Ne znam nijednog košarkaša ili košarkašicu u BiH koji nose ova vjerska obilježja. Neki mediji su malo senzacionalistički pisali o ovoj temi, a s obzirom na to da je predizborno vrijeme, to dobija i druge konotacije. Treba razdvojiti politiku i sport - izričit je Konaković.

FIBA je donijela odluku da se pravilo primjenjuje u naredne dvije godine, kao privremeno rješenje. U obrazloženju su istakli da "hidžab i turban nisu predmeti koji mogu povrijediti druge igrače". Iz FIBA su poručili i da će odluku o nošenju hidžaba i turbana na košarkaškim terenima produžiti pokaže li se dobrom u prethodne dvije godine.

Prije nekoliko mjeseci inicijativu za donošenje odluke o odobravanju nošenja turbana i hidžaba igračima i igračicama u FIBA je podnijela profesionalna košarkašica iz BiH Indira Kaljo, koja živi i igra u Sjedinjenim Američkim Državama.

Mujanović

Svojevremeno najbolja košarkašica svijeta Razija Mujanović smatra da sport treba razdvojiti od vjere.

- Sport je sport, vjera je vjera. Vjera se nosi u duši. Najbitnije je da znaš ko si i šta si. Međutim, na terenu treba da budemo svi isti - rekla je Mujanovićeva za agenciju Anadolija.

Džudo

Nedavno je na jednom velikom džudo takmičenju uz dozvolu organizatora nastupila takmičarka sa hidžabom.

- To je bio problem, jer je organizator svjesno preuzeo rizik za tu džudistkinju. Naime, prilikom zahvata u džudu moglo je doći do davljenja takmičarke tom maramom, kojom joj je bila zamotana glava - kazao je član OK BiH i majstor džuda Milanko Mučibabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana