Хиџабу и турбану није мјесто у спорту

Дарко Грабовац
Хиџабу и турбану није мјесто у спорту

Бањалука - Свјетска кошаркашка федерација (FIBA) донијела је привремену одлуку, која се односи на период од двије године, да је играчима и играчицама дозвољено да носе вјерска обиљежја на главама, попут турбана и хиџаба. У Републици Српској су изричити да таквим вјерским елементима није мјесто на спортским теренима.

По аутоматизму одлука FIBA је примјењива и у дворанама БиХ. Међутим, с обзиром на то да је на овим просторима не тако давно вођен грађански рат са бројним елементима вјерског и на чињеницу да је БиХ још дубоко подијељено друштво, те да је свако вјерско питање осјетљиво, веома је неизвјесно да ли ће ово правило наћи и практичну примјену.

У Министарству породице омладине и спорта Републике Српске кажу да је одлука FIBA катастрофална.

- Није хиџабу и турбану мјесто у спорту! Не знам како неко замишља да је спроведе у БиХ. Ми се боримо против насиља на спортским теренима и приредбама, а ношење хиџаба и турбана би у овом осјетљивом подручју могла бити иницијална каписла за нешто што нико не жели. Ако се по мишљењу FIBA тако поштују људска права и слободе, па да ли ће бити сви на земаљској кугли испоштовани и на шта ће личити спортска борилишта у том случају. Како ће неко играти кошарку у Француској која је забранила никаб и хиџаб. Стварно несхватљиво!

Предсједник Кошаркашког савеза Републике Српске Борис Спасојевић је истакао да одлуку FIBA треба прилагодити условима у БиХ.

- Хиџаб и турбан на спортским теренима су за државе гдје је демократија на много вишем нивоу него у БиХ. Представници три кошаркашка савеза Републике Српске, Херцег Босне и БиХ треба да сједну и разговарају о овој теми. С обзиром на то да је на овим просторима недавно бјеснио рат, ношење хиџаба и турбана на кошаркашким теренима могло би да изазове инциденте са несагледивим посљедицама. Примјену ове одлуке би привремено требало одгодити - јасан је Спасојевић.

Предсједник Кошаркашког савеза БиХ Елмедин Конаковић је истакао да је ова асоцијација обавезна да примјењује одлуке FIBA.

- Савком спортисти препуштамо на вољу да процијени да ли да носи хиџаб и турбан. Мислим да у БиХ није сазрело вријеме за такве ствари. Не знам ниједног кошаркаша или кошаркашицу у БиХ који носе ова вјерска обиљежја. Неки медији су мало сензационалистички писали о овој теми, а с обзиром на то да је предизборно вријеме, то добија и друге конотације. Треба раздвојити политику и спорт - изричит је Конаковић.

FIBA је донијела одлуку да се правило примјењује у наредне двије године, као привремено рјешење. У образложењу су истакли да "хиџаб и турбан нису предмети који могу повриједити друге играче". Из FIBA су поручили и да ће одлуку о ношењу хиџаба и турбана на кошаркашким теренима продужити покаже ли се добром у претходне двије године.

Прије неколико мјесеци иницијативу за доношење одлуке о одобравању ношења турбана и хиџаба играчима и играчицама у FIBA је поднијела професионална кошаркашица из БиХ Индира Каљо, која живи и игра у Сједињеним Америчким Државама.

Мујановић

Својевремено најбоља кошаркашица свијета Разија Мујановић сматра да спорт треба раздвојити од вјере.

- Спорт је спорт, вјера је вјера. Вјера се носи у души. Најбитније је да знаш ко си и шта си. Међутим, на терену треба да будемо сви исти - рекла је Мујановићева за агенцију Анадолија.

Џудо

Недавно је на једном великом џудо такмичењу уз дозволу организатора наступила такмичарка са хиџабом.

- То је био проблем, јер је организатор свјесно преузео ризик за ту џудисткињу. Наиме, приликом захвата у џуду могло је доћи до дављења такмичарке том марамом, којом јој је била замотана глава - казао је члан ОК БиХ и мајстор џуда Миланко Мучибабић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана