Граховац најбољи у историји Оцелула

Дејан Јовичић
Граховац најбољи у историји Оцелула

ГAЛAЦИ - Голман из Српца Бранко Граховац изабран је за најбољег чувара мреже у 48 година дугој историји румунског првака Оцелула.

Тако су одлучили навијачи клуба гласањем путем званичне "Фејсбук" странице Оцелула, на којој се бира најбоља једанаесторка клуба у протеклих пола вијека. Друго мјесто је припало Кристијану Мунтеануу, који је бранио до 2002. године, а треће Бугарину Стојану Колеву, којег је Граховац замијенио у првој постави.

- Ово је за мене велика част јер сам добио признање послије само двије године проведене у тиму. За то је заслужна и моја породица, која ме је подржавала од првог дана и бодрила да из чачанског Борца пређем у клуб из градића Галација. Ипак, то ми је био потез каријере, освојили смо титулу и играли Лигу шампиона - пресрећан је Бранко.

Иако су у групној фази заузели посљедње мјесто, у конкуренцији са Манчестер јунајтедом, Бенфиком и Базелом, наступ у најелитнијем европском такмичењу је за све њих било велико искуство.

- Истрчати на терен "Олд Трафорда" пред 75 хиљада људи је нешто што ћу памтити док сам жив. Нико нас није лагано добио, па тако ни Манчестер, који је испао већ у првој фази. Aли, и то је фудбал - рекао је Граховац.

У првенству тренутно заузимају пето мјесто и имају девет бодова мање од водећег Динама из Букурешта. Приоритет клуба је учешће у неком од еврокупова и сљедеће сезоне.

- Играње у Лиги шампиона одразило се на утакмице у првенству. Aли, даћемо све од себе да у наставку сезоне ухватимо прикључак са водећима на табели и поново се боримо за титулу. Мада би и сам пласман у Лигу Европе био добар успјех. Пласирали смо се у четвртфинале националног купа, па нам је и то једна од шанси за излазак на европску сцену - прича Граховац.

Припреме за прољећни дио такмичења обављају у Брашову, а потом одлазе у Шпанију и на Кипар, гдје је у плану одигравање неколико пријатељских утакмица. Иако је било понуда, Граховац ће сигурно бранити боје Оцелула до краја сезоне.

- Овај клуб ми је дао све и не могу тако лако да га напустим. Признање навијача ми је дало додатно самопоуздање да пружим све од себе и у наставку првенства. Имам уговор до 2014. године и уколико одем раније, биће то само у случају добре финансијске понуде. Aли, о томе ће одлучивати клуб кад дође вријеме - истакао је Граховац, који је зимске празнике провео у родном Српцу, гдје је добио признање за афирмацију општине. На Избору најбољих спортиста Републике Српске, Граховац је проглашен за амбасадора спорта Републике Српске у свијету.

- Бити амбасадор спорта своје земље је највећа част за сваког човјека. Имао сам прилику да се у Бањалуци дружим са легендама спорта попут Драгана Џајића, Вање Грбића и Младена Крстајића, а лично ми је на оствареном успјеху честитао Предраг Мијатовић. Захвалан сам премијеру Aлександру Џомбићу што је организовао пријем у свом кабинету, али и "Гласу Српске" као организатору манифестације и листу који је увијек пратио све моје успјехе - закључио је Граховац.

Бијели орао у Лисабону

На утакмици против Бенфике у Лисабону домаћини су прије почетка пустили бијелог орла Виторију изнад терена, који представља симбол клуба и налази се на њиховом грбу.

- Рекли су нам да ће Бенфика дати онолико голова колико орао прелети пута око стадиона. Направио је само један круг и заиста, Бенфика нас је добила са 1:0. Невјероватна чињеница, али је било тако - рекао је Граховац.

Репрезентација Србије

Иако је једини голман из БиХ који је бранио у Лиги шампиона, позиви у репрезентацију још увијек изостају. Граховац каже да не очекује позив Сафета Сушића, али се нада да би за њега могло бити мјеста у тиму Србије.

- Мислим да је прави тренутак да обучем репрезентативни дрес. Србија би са мном на голу могла до Свјетског првенства у Бразилу 2014. године - сматра Граховац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана