Граховац лови елиту, па учи дјецу у кампу

Душан Репија
Граховац лови елиту, па учи дјецу у кампу

Шартр - Искусни голман Небојша Граховац има двије мисије у наредних неколико мјесеци. Са својим Шартром је на добром путу да се врати у елитни ранг француског рукомета, а затим ће почетком јула на Јахорини окупити рукометаше у свом кампу узраста од 12 до 18 година.

Идеја за овакав вид едукације младих јавила му се прије неколико година, па је почео да прикупља информације и искуства колега који су раније кренули овим путем. Прије неколико мјесеци одлучио је да покрене рукометну академију и ствари нису ишле баш глатко због папирологије и администрације, али је завршен и тај дио. Избор за премијерно издање пао је на олимпијску љепотицу.

- Људи из Олимпијског центра "Јахорина" с одушевљењем су подржали идеју и много им хвала на томе. Надам се да ће све протећи у најбољем реду, већ се полако јављају заинтересовани клинци, а одавно сам осмислио шта ћемо радити са њима. Неће то бити само тренинзи, потрудићемо се да у тих седам дана покажемо како живе професионални спортисти, како треба да се понашају, а посебно ћемо обратити пажњу на менталну припрему што је код нас нажалост табу тема - рекао је Граховац.

Кроз богату каријеру играо је са много врхунских рукометаша, а исто такви били су му и тренери, па је сигурно да ће са полазницима радити провјерена имена.

- Не бих још све да откривам, углавном ће ту бити садашњи репрезентативци БиХ, као и селектор Билал Шуман, а врло вјероватно ће доћи и двојица бивши репрезентативаца Француске - рекао је Граховац.

Његов клуб добро гура у другом рангу такмичења и налази се на другом мјесту, које ипак не гарантује улазак у елиту.

- Истр је шест бодова испред нас и уколико их не стигнемо играћемо плеј-оф са још три екипе. Прошле године нас је један гол дијелио од повратка у прву лигу, надам се да ћемо ове сезоне бити боље среће. Шартр је велики клуб, богате традиције, имамо квалитетан састав и већи буџет од доста екипа из елите, па би било баш лоше да извисимо и ове године - рекао је Граховац.

Бивши голман Приједора, Борца и сарајевске Босне од 2010. године је у Француској, гдје ће остати најмање до идућег љета. Скоро деценију у земљи у којој је рукомет јако популаран потврда је квалитета.

- Подршка породице и здрав живот су основни рецепти за дуготрајност. Рукомет је овдје трећи или четврти спорт по популарности, а сви знамо шта су све освојили. Клупски рукомет је све квалитетнији, о чему свједоче и три представника у четвртфиналу Лиге шампиона. Раде паметно, некада су учили од нас, а сада могу да нам држе лекцију иако ми имамо неупоредиво талентованију дјецу. И то је један од разлога што сам се одлучио за отварање академије - рекао је Граховац.

Монпеље није изненађење

Рукометаши Монпељеа елиминисали су Барселону у осмини финала Лиге шампиона, али по Граховчевом мишљењу, то није изненађење.

- Монпеље игра одлично ове сезоне, лидери су у првенству Француске и имају екипу која је годинама на окупу. Мислим да имају велике шансе да прођу и Флензбург, који ће на љето у потпуности промијенити екипу, а садашњи играчи то сигурно имају негдје у подсвијести. Скјерн је направио веће изненађење елиминисавши Веспрем, али ни то не треба да чуди јер данске екипе својим стилом рукомета могу да добију сваког - сматра Граховац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана