Golgota košarkaša Bosne: Spavaju u autobusu češće nego u krevetu

Ivan Dragičević
Golgota košarkaša Bosne: Spavaju u autobusu češće nego u krevetu

Sarajevo - Vjerovatno nijedna ekipa na svijetu nema prenatrpan raspored utakmica kao sarajevska Bosna Rojal, koja je od početka sezone odigrala osam mečeva, a u posljednjih 15 dana čak šest.

Isti tempo očekuje "studente" dokle god budu igrali u Evropi, a to je još najmanje četiri sedmice. Bosna trenutno nastupa u tri takmičenja, Ligi BiH, Drugoj ABA ligi i FIBA Evropa kupu. Ovo takmičenje broji 32 kluba podijeljena u osam grupa, dva najbolja prolaze dalje, a Bosna poslije uvodnih poraza teško može do drugog kruga. Posljednji poraz doživjela je na svom parketu od Groningena rezultatom 43:72, što je samo jedan od težih gubitaka ove sezone. Kvalifikacije za Ligu šampiona neslavno su završene, jer je Ludvigzburg u dva meča slavio sa 69 poena razlike. U narednih 20 dana Sarajlije će odigrati deset utakmica, 8. novembra zakazan je meč u Antverpenu, a dan kasnije u Sarajevu protiv Teoda iz Tivta. Još gora situacija je sedam dana kasnije, Bosna gostuje Groningenu, a sutradan Splitu. Prošle sedmice imala je blok mečeve, jer je u ponedjeljak naveče gostovala Zrinjskom, a nakon 24 časa dočekala Vršac. Jasno je da trener Aleksandar Damjanović nema toliko širok roster, jer za ovakav raspored potrebna su mu dva tima, što je recimo prošle godine imala Cedevita. Vjerovatno svi u Sarajevu jedva čekaju kraj evropske odiseje i mole se da svi ostanu zdravi pa se postavlja pitanje koji je motiv igranja četvrtog po rangu međunarodnog takmičenja.

- Preteško je, čak i za nas mlade igrače koji bi trebalo da imamo energiju. Loši rezultati su posljedica gustog rasporeda, ali ima i do toga što se još upoznajemo. Sve će doći na svoje, samo moramo da nastavimo sa radom i vjerom. Nemamo vremena za pravi trening, jer se utakmice redaju jedna za drugom, ali očekujem da igramo sve bolje i uđemo u završnicu Druge ABA lige i domaćeg prvenstva - rekao je najbolji igrač Bosne u dosadašnjem dijelu sezone Draško Knežević.

Mali predah i spas za igrač donijeće kvalifikacije za Svjetski kup u Kini, kada će uslijediti klupska pauza od 11 dana.

Deset utakmica za 21 dan

28. oktobar Zrinjski - Bosna

31. oktobar Le Poretl - Bosna

2. novembar Dinamik - Bosna

4. novembar Bosna - SPARS

8. novembar Antverp - Bosna

9. novembar Bosna Teodo

11. novembar Radnik - Bosna

15. novembar Groningen - Bosna

16. novembar Split - Bosna

18. novembar Bosna - Student

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana