Glas Srpske u posjeti jedinom mjestu u kojem nije važno ko je pobjednik Evrobasketa

Darko Gavrilović
Glas Srpske u posjeti jedinom mjestu u kojem nije važno ko je pobjednik Evrobasketa

Kotor Varoš - Srbija i Slovenija sinoć su vodile bitku u finalu Evropskog prvenstva za košarkaše, iako je Slovenija nadigrala Srbiju, idućih dana biće veselo u porodici Mile Kalamande u istoimenom selu kraj Kotor Varoša.

Razlog za to je što je izabranica Dragićevog srca Maja iz ovog mjesta. Skromnošću i ljudskim vrlinama Dragić je toliko oduševio cijele Kalamande, a posebno Milu, koji je stric Majinom ocu. On je sada već davne 1986. godine trbuhom za kruhom otišao u Sloveniju, ali se uvijek rado vraća na rodnu grudu. I ne samo on, nego i njegova kćerka, a sa njom i slavni košarkaš.

- Kada smo ga prvi put dočekali u našim Kalamandama oduševio nas je. Da nismo znali ko je nikada ne bismo pomislili koliko je slavan. Od prvog dana je odisao skromnošću, a takav je i danas. Nisu ga promijenili ni slava, ni bogatstvo koje je stekao igrajući košarku - počinje priču Mile za "Glas Srpske".

Iako je godinama unazad, a posebno nakon što se otisnuo u NBA ligu, pritisnut obavezama, Dragić je svaki slobodan trenutak koristio da iz Ljubljane dođe i u Kalamande.

- Vidi se na njemu da je zavolio naš kraj u kojem su rođeni Majini roditelji Goran i Ružica. Ispričaću vam jednu anegdotu koja jasno oslikava kakav je Dragić čovjek. Uz naše kuće protiče rječica Golubić, a on nikada ljeti nije došao da se nije kupao u viru. Zamislite plaže u Majamiju i ovdašnje virove. Takva je ljudina naš Goran - priča Kalamanda.

Posljednji put su se sa jednom od glavnih zvijezda Evrobasketa vidjeli u junu kada su bili njegovi gosti u Ljubljani.

- Goranu smo poželjeli da Sloveniju odvede u finale i da igraju sa Srbijom i eto želja nam se ostvarila. I jedni i drugi su naši, nije bitno ko je kući odnio zlato - rekao je Mile.

Njegov sin Milan pokazao nam je dragu uspomenu - majicu sa Dragićevim potpisom.

- Obožavam Gorana i jedva čekam da ga ponovo vidim. Uvijek smo na vezi sa njima, a i sada se čujemo dok su u Turskoj. Maja i njen brat su u Turskoj gdje bodre Gorana i stalno mi šalju fotografije - rekao je Milan.

Veliki čovjek i igrač poslije evropske karijere potpisao je prvi ugovor u NBA ligi 2008. godine. Prije dolaska na Floridu, igrao je za Finiks i Hjuston, a sa Majamijem ima ugovor do 2020. godine.

Cepak

Maja i Goran tokom boravka u Kotor Varošu mnogo vremena provode i kod njene bake u naselju Cepak, a zvijezda reprezentacije Slovenije i Majamija ne libi se da odsjedne ni u lokalnim kafićima.

- Zavolio sam ovaj grad i iskreno se nadam da ću moći pomoći i u radu sa djecom i mladim košarkaškim talentima - rekao je Dragić prilikom jedne od posjeta Kotor Varošu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana