Глас Српске у посјети једином мјесту у којем није важно ко је побједник Евробаскета

Дарко Гавриловић
Глас Српске у посјети једином мјесту у којем није важно ко је побједник Евробаскета

Котор Варош - Србија и Словенија синоћ су водиле битку у финалу Европског првенства за кошаркаше, иако је Словенија надиграла Србију, идућих дана биће весело у породици Миле Каламанде у истоименом селу крај Котор Вароша.

Разлог за то је што је изабраница Драгићевог срца Маја из овог мјеста. Скромношћу и људским врлинама Драгић је толико одушевио цијеле Каламанде, а посебно Милу, који је стриц Мајином оцу. Он је сада већ давне 1986. године трбухом за крухом отишао у Словенију, али се увијек радо враћа на родну груду. И не само он, него и његова кћерка, а са њом и славни кошаркаш.

- Када смо га први пут дочекали у нашим Каламандама одушевио нас је. Да нисмо знали ко је никада не бисмо помислили колико је славан. Од првог дана је одисао скромношћу, а такав је и данас. Нису га промијенили ни слава, ни богатство које је стекао играјући кошарку - почиње причу Миле за "Глас Српске".

Иако је годинама уназад, а посебно након што се отиснуо у НБА лигу, притиснут обавезама, Драгић је сваки слободан тренутак користио да из Љубљане дође и у Каламанде.

- Види се на њему да је заволио наш крај у којем су рођени Мајини родитељи Горан и Ружица. Испричаћу вам једну анегдоту која јасно осликава какав је Драгић човјек. Уз наше куће протиче рјечица Голубић, а он никада љети није дошао да се није купао у виру. Замислите плаже у Мајамију и овдашње вирове. Таква је људина наш Горан - прича Каламанда.

Посљедњи пут су се са једном од главних звијезда Евробаскета видјели у јуну када су били његови гости у Љубљани.

- Горану смо пожељели да Словенију одведе у финале и да играју са Србијом и ето жеља нам се остварила. И једни и други су наши, није битно ко је кући однио злато - рекао је Миле.

Његов син Милан показао нам је драгу успомену - мајицу са Драгићевим потписом.

- Обожавам Горана и једва чекам да га поново видим. Увијек смо на вези са њима, а и сада се чујемо док су у Турској. Маја и њен брат су у Турској гдје бодре Горана и стално ми шаљу фотографије - рекао је Милан.

Велики човјек и играч послије европске каријере потписао је први уговор у НБА лиги 2008. године. Прије доласка на Флориду, играо је за Финикс и Хјустон, а са Мајамијем има уговор до 2020. године.

Цепак

Маја и Горан током боравка у Котор Варошу много времена проводе и код њене баке у насељу Цепак, а звијезда репрезентације Словеније и Мајамија не либи се да одсједне ни у локалним кафићима.

- Заволио сам овај град и искрено се надам да ћу моћи помоћи и у раду са дјецом и младим кошаркашким талентима - рекао је Драгић приликом једне од посјета Котор Варошу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана