Fudbalski prvoligaši Srpske ne žele ligu sa deset klubova

Darko Pašagić
Fudbalski prvoligaši Srpske ne žele ligu sa deset klubova

Derventa - Predstavnici deset klubova Prve lige Republike Srpske na sastanku u Derventi pokrenuli su inicijativu da prvoligaško društvo i naredne sezone broji 12 klubova.

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Republike Srpske donio je odluku 11. jula ove godine da već od ove sezone Prva liga sa 12 bude skraćena na deset klubova. Iako se ovako nešto moglo naslutiti, iznenadilo je mnoge jer je odluka donesena samo mjesec prije početka takmičenja.

- Donijeli smo zaključak da organima FSRS bude upućena inicijativa da odluka IO FSRS o skraćenju lige na deset klubova bude stavljena van snage. Inicijativu su potpisali predstavnici deset klubova, a na sastanku nisu bili delegati Borca i Sloge. Ne znamo zašto Banjalučani nisu došli, a iz Gornjeg Crnjelova su opravdali nedolazak i od njih smo dobili saglasnost da se slažu sa zaključcima koje smo donijeli - naglasio je član Upravnog odbora Tekstilca Tihomir Tominčić.

Iz prvoligaša ističu da ovom inicijativom ne žele da ruše FSRS, nego jednostavno žele da zaštite interese klubova.

- Od početka prvenstva jasno je da, ako liga bude skraćena na deset klubova, iz prvoligaškog karavana ispašće od tri do pet klubova, u zavisnosti od plasmana klubova iz RS u Premijer ligi BiH. Po sadašnjoj situaciji na tabeli poslije 11. kola vidi se da već sada čak deset klubova strahuje za opstanak. To nas onemogućava da pružamo šansu mladim igračima, već onim iskusnijim, što sigurno ne doprinosi razvoju fudbala - naglasio je tim menadžer Kozare Dragan Skakić te dodao da bi uskoro trebalo da bude osnovano i udruženje klubova Prve lige RS koje bi se najviše bavilo problemima organizacije klubova te formata lige.

Na sastanku u Derventi istaknuto je da, ukoliko se desi da IO FSRS stavi odluku od 11. jula van snage, onda bi čelnicima saveza bilo predloženo da u sezoni 2019/20. bude igrano trokružno, a već od sezone 2020/21. broj prvoligaša povećan na 16, što bi omogućilo da se centri kao što su Trebinje, Gacko, Brčko, Novi Grad, Šamac, Doboj vrate na fudbalsku kartu Republike Srpske.

Kovačević nije upoznat

Predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske Mile Kovačević naglasio je da nije upoznat sa održavanjem sastanka u Derventi.

- O tome niko nije obavijestio Fudbalski savez. Kada i ako ta inicijativa dođe u kancelariju saveza, biće razmotrena, a do tada ništa više ne mogu reći - naglasio je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana