Фудбалски клуб из Косијерова јединствен по једном: Име клуба мјесним јунацима у част

Бране Радуловић
Фудбалски клуб из Косијерова јединствен по једном: Име клуба мјесним јунацима у част

Лакташи - Питомо лакташко село Косијерово, смјештено на лијевој обали ријеке Врбас, и у ове хладне зимске дане је у знаку фудбала.

Играчи мјесног клуба "Милан", члана Четврте лиге ПФС Градишка и њихови навијачи још препричавају јесењу сезону у којој им је титула измакла за "длаку". Фудбал је у овом селу одавно главна тема, а сада су створени услови да се озбиљно размишља и о пласману у јаче лигашко друштво.

Једна од специфичности овог колектива је што име носи по именима тројице мјештана, имењака, који су своје животе уградили у стварање Републике Српске. Милан Новковић, Милан Медаковић и Милан Микић су јунаци на које сјећања неће никада изблиједјети. Кажу то играчи, клупско руководство и становници села које је, осим по фудбалу, познато и по вриједним пољопривредним домаћинствима. Село има око 240 домаћинстава, а на бирачким списковима је 760 пунољетних мјештана. Сви они воле ФК "Милан" и живе за дан када ће се остварити сан ове генерације - прелазак у Регионалну лигу, група запад.

Екипа наступа на лијепо уређеном стадиону, који носи име такође у рату погинулог мјештанина, Светозара Свете Новковића. Спомен-плоча на клупским просторијама, која је постављена у љето 2011. године, свједочи о јунаштву и храбрости четворице становника који су оно највредније даривали за данашњу слободу. С поносом становници подсјећају на ове младиће, а баш њима посветили су много побједа на зеленим теренима у протеклих шест година од откривања спомен-плоче.

- Полусезону смо окончали на другом мјесту, с бодом заостатка иза Торпеда из Церовљана. Угостили смо их у посљедњем колу, када смо имали идеалну прилику да дођемо до титуле јесењег шампиона, али је утакмица завршена 1:1. Пропустили смо да реализујемо једанаестерац, који би нам донио велико славље. Ипак, живот иде даље, а 13 прољећних искушења дају нам наду да можемо до такмичарског циља - каже предсједник клуба Марко Вујаковић.

Екипа из Косијерова може се похвалити највећом посјетом навијача од свих клубова Четврте лиге. Када наступају њихови љубимци, вријеме у селу стане, а све обавезе остају по страни бар на неколико сати. Пред Александром Стојановићем, Никшом Кисином, Дејаном Телићем, Мићом Миљевићем, Срђаном Вујаковићем, Сашом Галићем и осталим младићима из играчком погона, на чијем челу је тренер Слободан Црнадак, велики је такмичарски задатак. У најфудбалскијем селу Републике Српске кажу да знају начин на који ће анулирати бод предности јесењег шампиона из Церовљана, с којим ће мегдан подијелити у посљедњем, 26. колу крајем маја ове године.

Ентузијаст

Иако званично нема никакву функцију у клубу, у Косијерову с посебним поштовањем говоре о мјештанину Брани Масталу, великом заљубљенику овог колектива и истинском ентузијасти, који је у свим ситуацијама уз дружину из овог питомог и напредног села.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана