Fudbalerke Banjaluke bez pomoći grada

Danijel Radujković
Fudbalerke Banjaluke bez pomoći grada

Banjaluka - Ženski fudbalski klub Banjaluka je aktuelni šampion Republike Srpske i osvajač Kupa, kao i jesenji šampion Premijer lige BiH, ali nije uvršten u drugu kategoriju klubova koji dobijaju novac iz budžeta grada.

To tvrdi predsjednik ŽFK Banjaluka Zoran Aleksić, koji je kazao da su u klubu duboko razočarani odnosom grada prema fudbalerkama.

- Nismo dobili podršku sada kada je klubu najpotrebnija, jer imamo istorijsku šansu da budemo prvi ženski fudbalski sportski kolektiv u istoriji RS koji može izaći na međunarodnu scenu. Klub će uputiti pismo Međunarodnom komitetu za ženski fudbal pri UEFA i obavijestiti ga da je Banjaluka jedini grad u Evropi koji diskriminiše ženski fudbal, što će im nanijeti sramotu - kazao je Aleksić i dodao da je uprava kluba još prošle godine uputila nekoliko pisanih zahtjeva za sastanak sa gradonačelnikom, ali nisu dobili odgovor.

Kako je rečeno u Savjetu za sport Banjaluke, da bi se ušlo u prvu kategoriju finansiranja iz gradskog budžeta, klub treba da postoji više od deset godina. ŽFK Banjaluka osnovana je 2011. godine, tako da ne ispunjava kriterijume za ovu kategoriju.

- Da bi neki klub ušao u prvu kategoriju mora da postoji 40, a u drugu deset godina, što ŽFK Banjaluka ne ispunjava. Međutim, fudbalerke su postizale zapažene rezultate proteklih godina i grad će im sigurno nekako pomoći - kazao je Rosić.

Gradski fudbalski savez Banjaluka predložio je Banjaluku za drugu kategoriju i predao svu dokumentaciju, što nam je potvrdio i predsjednik saveza Dejan Travar. Ipak, to nije bilo dovoljno da klub bude predviđen za dobijanje novca.

- Jasno se vidi da se samo jedan premijerligaš izostavlja iz sufinansiranja od grada. Uprkos obećanju koje je gradonačelnik dao na prijemu 2012. godine, podrška ne samo da je izostala nego se ovaj sport i klub, uprkos šampionskim titulama, diskriminiše - rekao je Aleksić.

On je dodao da je grad prošle godine klubu dao ukupno 2.000 maraka, iako se takmiče u najvišem rangu takmičenja.

Manifestacija

Banjaluka je prošlog petka održala manifestaciju "Žuto-plava noć crvene boje", gdje su se okupili svi prijatelji kluba. Bili su tu predstavnici Vlade, fudbalskih saveza BiH i RS, ali ne i grada.

- Apsurdno da se grad Banjaluka, čije ime djevojke nose u svom nazivu, nije udostojio da prisustvuje jednoj zaista dobro organizovanoj manifestaciji, promociji sporta i uspjeha banjalučkih šampionki - kazao je Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana