Fudbaler i trener Dušan Bajević za Glas Srpske o Evru: Velikani su čuvali snagu za nokaut fazu

Danijel Radujković
Fudbaler i trener Dušan Bajević za Glas Srpske o Evru: Velikani su čuvali snagu za nokaut fazu

BANjALUKA - Ljubitelji "najvažnije sporedne stvari na svijetu" ostali su uskraćeni za dobar i zanimljiv fudbal na Evropskom prvenstvu u Francuskoj koje je malo koga oduševilo, pa tako i legendu jugoslovenskog fudbala Dušana Bajevića.

On je za "Glas Srpske" analizirao grupnu fazu takmičenja koja je završena u srijedu, a 36 utakmica koje su u njoj odigrane nisu pružile očekivan nivo fudbala.

* GLAS: Kako komentarišete dosadašnji dio prvenstva, ko je najviše iznenadio, a ko razočarao u prvom dijelu takmičenja?

BAJEVIĆ: Prvenstvo nije na očekivanom nivou, bilo je dosta slabe igre. Nije bilo puno kvalitetnih utakmica, možda tri-četiri. Velike reprezentacije dosta su se mučile, Engleska, Portugalija i Francuska faktički su jedva prošle. Od njih se svakako očekivalo više. Španija je odigrala dosta korektno, čak i protiv Hrvata gdje su izgubili. "Vatreni" su odlično odigrali, to treba reći. Rusi su razočarali, nisu bili na svom nivou, nisu opravdali kvalitet koji imaju, takođe i Švedska koja nije mogla ni grupu da prođe.

* GLAS: Generalno, većina selekcija nije pružila očekivane partije. Šta je glavni razlog toga?

BAJEVIĆ: Igrači su dosta umorni, a imali su naporne sezone, igrali duga prvenstva, Ligu šampiona, pa imali su i ranije obaveze u reprezentaciji. Sada im se još povećao broj mečeva na Evru kako igraju 24 selekcije. UEFA će sigurno na kraju prvenstva analizirati sve i vidjeti koliko je dobra odluka, da se prvenstvo prošili, ili nije.

* GLAS: Nokaut faza je faktički novi početak za sve selekcije. Da li možemo očekivati "buđenje" najjačih reprezentacija?

BAJEVIĆ: Velike reprezentacije su nastojale samo da prođu grupe i da se što manje umore kako bi se sačuvale za nokaut fazu. Tamo se igra jedna utakmica, očekujem da će biti više golova, nikada nije bilo ovako malo. Mislim da će biti sasvim drugačije, ekipe će se otvoriti, biće drugačiji pristup nego u grupi. To je sada nadmudrivanje, a definitivno očekujem bolje igre velikih reprezentacija.

* GLAS: Hrvatska je jedina selekcija iz bivše Jugoslavije koja je igra na Evru i za sada joj dobro ide. Kako Vam se dopada njihova igra i koliko mogu dogurati?

BAJEVIĆ: Hrvati imaju dosta dobru reprezentaciju, imaju dobre igrače i velika želja za uspjehom je izražena kod njih. Imaju jednog Modrića koji je među najboljim igračima u Evropi. Ako nastave sa igrama iz grupne faze mislim da mogu dalje. Portugalija je nezgodna, dosta su se ispromašivali, napadači nisu bili na nivou. Za sada nemaju pobjedu, ali mogli su dobiti Mađare u posljednjoj utakmici. Biće zanimljiv duel, ali vjerujem da Hrvatska može dalje.

* GLAS: Koga vidite kao pobjednika prvenstva?

BAJEVIĆ: Teško je prognozirati ko može do kraja i titule. Nije bilo puno kvalitetnih mečeva, selekcije još nisu pokazale koliko mogu. Vidjećemo sve nakon osmine finala, tada će biti mnogo jasnija situacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana