Фудбалер и тренер Душан Бајевић за Глас Српске о Евру: Великани су чували снагу за нокаут фазу

Данијел Радујковић
Фудбалер и тренер Душан Бајевић за Глас Српске о Евру: Великани су чували снагу за нокаут фазу

БАЊАЛУКА - Љубитељи "најважније споредне ствари на свијету" остали су ускраћени за добар и занимљив фудбал на Европском првенству у Француској које је мало кога одушевило, па тако и легенду југословенског фудбала Душана Бајевића.

Он је за "Глас Српске" анализирао групну фазу такмичења која је завршена у сриједу, а 36 утакмица које су у њој одигране нису пружиле очекиван ниво фудбала.

* ГЛАС: Како коментаришете досадашњи дио првенства, ко је највише изненадио, а ко разочарао у првом дијелу такмичења?

БАЈЕВИЋ: Првенство није на очекиваном нивоу, било је доста слабе игре. Није било пуно квалитетних утакмица, можда три-четири. Велике репрезентације доста су се мучиле, Енглеска, Португалија и Француска фактички су једва прошле. Од њих се свакако очекивало више. Шпанија је одиграла доста коректно, чак и против Хрвата гдје су изгубили. "Ватрени" су одлично одиграли, то треба рећи. Руси су разочарали, нису били на свом нивоу, нису оправдали квалитет који имају, такође и Шведска која није могла ни групу да прође.

* ГЛАС: Генерално, већина селекција није пружила очекиване партије. Шта је главни разлог тога?

БАЈЕВИЋ: Играчи су доста уморни, а имали су напорне сезоне, играли дуга првенства, Лигу шампиона, па имали су и раније обавезе у репрезентацији. Сада им се још повећао број мечева на Евру како играју 24 селекције. УЕФА ће сигурно на крају првенства анализирати све и видјети колико је добра одлука, да се првенство прошили, или није.

* ГЛАС: Нокаут фаза је фактички нови почетак за све селекције. Да ли можемо очекивати "буђење" најјачих репрезентација?

БАЈЕВИЋ: Велике репрезентације су настојале само да прођу групе и да се што мање уморе како би се сачувале за нокаут фазу. Тамо се игра једна утакмица, очекујем да ће бити више голова, никада није било овако мало. Мислим да ће бити сасвим другачије, екипе ће се отворити, биће другачији приступ него у групи. То је сада надмудривање, а дефинитивно очекујем боље игре великих репрезентација.

* ГЛАС: Хрватска је једина селекција из бивше Југославије која је игра на Евру и за сада јој добро иде. Како Вам се допада њихова игра и колико могу догурати?

БАЈЕВИЋ: Хрвати имају доста добру репрезентацију, имају добре играче и велика жеља за успјехом је изражена код њих. Имају једног Модрића који је међу најбољим играчима у Европи. Ако наставе са играма из групне фазе мислим да могу даље. Португалија је незгодна, доста су се испромашивали, нападачи нису били на нивоу. За сада немају побједу, али могли су добити Мађаре у посљедњој утакмици. Биће занимљив дуел, али вјерујем да Хрватска може даље.

* ГЛАС: Кога видите као побједника првенства?

БАЈЕВИЋ: Тешко је прогнозирати ко може до краја и титуле. Није било пуно квалитетних мечева, селекције још нису показале колико могу. Видјећемо све након осмине финала, тада ће бити много јаснија ситуација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана