Fudbal u Bijeljini okupio stotinjak djece bez roditeljskog staranja

Srna
Fudbal u Bijeljini okupio stotinjak djece bez roditeljskog staranja

Bijeljina - Uz podršku Ambasade Austrije u BiH, u Bijeljini je organizovan dvodnevni fudbalski turnir “Orfan kup”, u kojem učestvuju djeca bez roditeljskog staranja.

Ovi mališani dolaze iz pet domova za nezbrinutu djecu širom BiH, socijalno su nezbrinuti i ostavljeni od roditelja u uzrasnoj dobi od 12 do 16 godina.


Prema riječima Dženana Đipe iz Fudbalskog saveza BiH, ovaj projekat je jedan u nizu koji Savez organizuje kako bi pomogli mlađima i upoznali ih sa čarima fudbala.

Đipa kaže da ovakav projekat daje brojene zdravstveno-edukativne benefite.

“Projekat je vezan za djecu iz dječijih domova, sa željom da im pokažemo da mislimo na njih i da su dio našeg društva, da nisu socijalno zaboravljeni, te da im na neki način otvorimo vrata prema fudbalu”, rekao je Đipa novinarima.

Turnir je dio projekta “Jug-Sjever” kojim austrijska Ambasada od 2015. godine sprovodi manje projekte razvojne saradnje sa različitim partnerima iz sfere civilnog društva u BiH, a u ovom slučaju partner je Balkan Alpe Adrija projekat.

Predstavnik Alpe Adrija projekta Benjamin Dragoj kaže da fudbalski turnir okuplja socijalno zapostavljenu djecu i omladinu da u miroljubivoj atmosferi uživaju u zajedničkim sportskim aktivnostima.

Prema riječima pokrovitelja ove manifestacije Volfganga Tila iz Ambasade Austrije u BiH, veoma je važno mlade ljude iz različitih etničkih grupa u BiH motivisati na zajedničke aktivnosti, što je jedan od principa ovog projekta.

“Sportske aktivnosti su naročito pogodne za to, pošto se u njima broji uspjeh sportiste ili tima, nezavisno od njegove ili njene etničke pripadnosti”, rekao Til.

Turnir je prvi put održan ove godine u sportskoj sali Gimnazije “Filip Višnjić”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana