Fudbal po zimi u Srpskoj puka improvizacija

Danijel Radujković
Fudbal po zimi u Srpskoj puka improvizacija

Banjaluka - Tokom zimskog perioda, a pogotovo kada napada puno snijega fudbal u Republici Srpskoj je praktično paralizovan, a treneri moraju da improvizuju kako bi igrači ostali u kakvoj-takvoj formi.

Trebalo bi da su klubovi Prve lige RS u poodmakloj fazi priprema za start proljećnog dijela sezone, koji je zakazan za 10. mart, a neki se nisu pomjerili od početka. Većini trenera je teško da svoje zamisli implementiraju po snijegom zatrpanim terenima, a ukoliko je pokrivač i skinut, od terena ostaje samo smrznuta podloga puna busenja i blata. Rješenja su plastične podloge po kojima se može trenirati u bilo kom periodu godine, ali problem je što većina klubova nema mogućnosti da isfinansira njihovo pravljenje. Najveći problem možda ima Sloboda Mrkonjić Grad.

- Razmišljam kolika je ispravnost odluke da se igra kod nas u ovim uslovima, kada objektivno u čitavoj državi imamo tri-četiri kluba koji imaju teren sa vještačkom podlogom. U kontaktu sam sa trenerima koji ponavljaju da se sve svodi na improvizaciju, selimo u dvorane ili balone, pa samim tim ne možemo očekivati nikakav kvalitet u uvodnim kolima. Podloga je sve u modernom fudbalu, pogotovo sa grijačima, gdje je moguće igrati kada je minus. Trenutno u BiH ne postoji nijedan takav teren, a postoje najave da će ih dobiti Sarajevo i Željezničar. Takve projekte moraju pokrenuti svi, pa onda možemo pričati o napretku i smanjiti razliku u odnosu na ostale. Ako podloga nije kvalitetna to ne liči na fudbal iako "bubamaru" šutiraju 22 igrača - rekao je trener Slobode Čedomir Ćulum.

Mrkonjićani očekuju bolje dane jer je papirologija za početak pravljenja terena sa vještačkom podlogom u poodmakloj fazi.

Slične probleme imaju i ostali klubovi, a u onim gradovima gdje nije napadao snijeg barem mogu raditi na kondiciji, što opet ne znači da će im igra biti kvalitetna.

- Kod nas je bilo kiše, pa smo mogli raditi na pomoćnom igralištu, dok glavni koristimo za utakmice. Rad nam pomoćnom terenu dosta znači u kondicionom smislu, ali podloga je u veoma lošem stanju i imamo problema kada radimo na taktici. Vještačka podloga bi nam mnogo značila, jer nam je ova prirodna ljeti tvrda, a zimi blatnjava - kazao je trener Sutjeske iz Foče Miljan Radanović.

Podloge sa plastičnom travom imaju samo dva kluba iz Prve lige, Željezničar Sport tim i Zvijezda 09. On im je od neprocjenjive važnosti na ovim vremenskim uslovima.

- Vjerovatno smo u boljoj poziciji nego ostale ekipe, ali imamo i mi problema zbog velikog snijega. Treba ga stalno čistiti, baš je nezgodno, ali borimo se. Lakše je nama da ga očistimo sa plastike, nego neki klubovi sa prirodne trave - istakao je trener popularnog Želje Branislav Krunić.

Pored Zvijezde 09 i Željezničara terene sa vještačkom podlogom u RS imaju još samo Borac, Krupa i Mineral Teslić. Očigledno je da ih klubovi sami ne mogu napraviti, a dokaz za to je Tekstilac koji je imao akciju "Kvadrat za budućnost" u kojem je skupljen dio novca za gradnju pomoćnog igrališta, ali realizacija još nije počela. Očigledno je da se u ove stvari moraju više uključiti Savez, lokalne zajednice, pa i država.

Trivunović uporan

Šef stručnog štaba Kozare Vule Truivunović zahvalan je igračima što stoički podnose sve napore i rade u praktično nemogućim uslovima.

- Uradili smo praktično sve što smo zacrtali, osim prijateljske utakmice sa srbačkom Slogom. Sve treninge smo obavili na terenu iako su uslovi neljudski. Nažalost, nismo jedini koji imamo isti problem, ali za sada nam jedino ostaje da ćutimo i trpimo - naglasio je Trivunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana