Фудбал по зими у Српској пука импровизација

Данијел Радујковић
Фудбал по зими у Српској пука импровизација

Бањалука - Током зимског периода, а поготово када напада пуно снијега фудбал у Републици Српској је практично парализован, а тренери морају да импровизују како би играчи остали у каквој-таквој форми.

Требало би да су клубови Прве лиге РС у поодмаклој фази припрема за старт прољећног дијела сезоне, који је заказан за 10. март, а неки се нису помјерили од почетка. Већини тренера је тешко да своје замисли имплементирају по снијегом затрпаним теренима, а уколико је покривач и скинут, од терена остаје само смрзнута подлога пуна бусења и блата. Рјешења су пластичне подлоге по којима се може тренирати у било ком периоду године, али проблем је што већина клубова нема могућности да исфинансира њихово прављење. Највећи проблем можда има Слобода Мркоњић Град.

- Размишљам колика је исправност одлуке да се игра код нас у овим условима, када објективно у читавој држави имамо три-четири клуба који имају терен са вјештачком подлогом. У контакту сам са тренерима који понављају да се све своди на импровизацију, селимо у дворане или балоне, па самим тим не можемо очекивати никакав квалитет у уводним колима. Подлога је све у модерном фудбалу, поготово са гријачима, гдје је могуће играти када је минус. Тренутно у БиХ не постоји ниједан такав терен, а постоје најаве да ће их добити Сарајево и Жељезничар. Такве пројекте морају покренути сви, па онда можемо причати о напретку и смањити разлику у односу на остале. Ако подлога није квалитетна то не личи на фудбал иако "бубамару" шутирају 22 играча - рекао је тренер Слободе Чедомир Ћулум.

Мркоњићани очекују боље дане јер је папирологија за почетак прављења терена са вјештачком подлогом у поодмаклој фази.

Сличне проблеме имају и остали клубови, а у оним градовима гдје није нападао снијег барем могу радити на кондицији, што опет не значи да ће им игра бити квалитетна.

- Код нас је било кише, па смо могли радити на помоћном игралишту, док главни користимо за утакмице. Рад нам помоћном терену доста значи у кондиционом смислу, али подлога је у веома лошем стању и имамо проблема када радимо на тактици. Вјештачка подлога би нам много значила, јер нам је ова природна љети тврда, а зими блатњава - казао је тренер Сутјеске из Фоче Миљан Радановић.

Подлоге са пластичном травом имају само два клуба из Прве лиге, Жељезничар Спорт тим и Звијезда 09. Он им је од непроцјењиве важности на овим временским условима.

- Вјероватно смо у бољој позицији него остале екипе, али имамо и ми проблема због великог снијега. Треба га стално чистити, баш је незгодно, али боримо се. Лакше је нама да га очистимо са пластике, него неки клубови са природне траве - истакао је тренер популарног Жеље Бранислав Крунић.

Поред Звијезде 09 и Жељезничара терене са вјештачком подлогом у РС имају још само Борац, Крупа и Минерал Теслић. Очигледно је да их клубови сами не могу направити, а доказ за то је Текстилац који је имао акцију "Квадрат за будућност" у којем је скупљен дио новца за градњу помоћног игралишта, али реализација још није почела. Очигледно је да се у ове ствари морају више укључити Савез, локалне заједнице, па и држава.

Тривуновић упоран

Шеф стручног штаба Козаре Вуле Труивуновић захвалан је играчима што стоички подносе све напоре и раде у практично немогућим условима.

- Урадили смо практично све што смо зацртали, осим пријатељске утакмице са србачком Слогом. Све тренинге смо обавили на терену иако су услови нељудски. Нажалост, нисмо једини који имамо исти проблем, али за сада нам једино остаје да ћутимо и трпимо - нагласио је Тривуновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана